Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

V 27 obciach si v sobotu volili starostov a poslancov

Na snímke doplňujúce voľby starostu v mestskej časti Košíc Vyšné Opátske 25. januára 2014 . Foto: TASR/František Iván

Dôvody na opakovanie hlasovania boli rôzne.

Bratislava 25. januára (TASR) - V 27 slovenských obciach si dnes obyvatelia opäť volia starostov či miestnych poslancov, ktorí tam chýbajú. Dôvody na opakovanie hlasovania sú rôzne.

Pôvodne sa mali doplňovacie voľby konať v 33 obciach, ale v Poníkoch, Lackove, Ondavke, Harakovciach, Pavľanoch a Opátke sa kandidáti neprihlásili. TASR to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová. Riadne komunálne voľby majú byť koncom roka.

V obciach Zlaté Klasy, Bátovce, Hôrky, Terchová, Ďanová, Štefanov nad Oravou, Vyšná Jedľová, Kvakovce a Košická Belá sa doplňovacie voľby konajú preto, lebo doterajší starostovia sa vzdali funkcie. V Lovciach si hlasovanie vypýtali obyvatelia sami, keďže svojho obecného šéfa z funkcie odvolali.

Liešťany, Demänovská Dolina, Bačkov a Vojka prišli o starostov preto, že boli právoplatne odsúdení. V obciach Hrašné, Farná, Ľubeľa, Hendrichovce, Makovce, Vajkovce a v košickej mestskej časti Vyšné Opátske starostovia zomreli.

Obyvatelia obcí Rakša, Ivančiná, Čremošné, Mojtín, Kátov a Končín – Lančár si obyvatelia volia poslancov chýbajúcich v miestnych zastupiteľstvách.



Ďanovčania si zvolili za starostu M. Ďanovského


Obec Ďanová v okrese Martin má po dnešných doplňujúcich voľbách nového starostu s ľahko zapamätateľným priezviskom, lebo má rovnaký slovný základ ako názov tejto turčianskej dedinky s 550 obyvateľmi. TASR o tom informovala zapisovateľka miestnej volebnej komisie Lívia Čierna.

Doterajšiemu zástupcovi bývalej starostky, ktorá sa vzdala mandátu bez udania dôvodu, Miroslavovi Ďanovskému odovzdalo ako nezávislému kandidátovi hlasy 195 spomedzi 443 oprávnených voličov. Jeho neúspešný protikandidát získal 115 platných hlasov.

„Hlasovalo 313 voličov, čo predstavuje úctyhodnú volebnú účasť na úrovni 70 percent. Tri hlasovacie lístky boli neplatné. Voľby sa u nás uskutočnili bez akéhokoľvek rušivého incidentu,“
dodala zapisovateľka miestnej volebnej komisie.

V Štefanove nad Oravou zostáva vo funkcii doterajší zástupca


Na starostovskej stoličke v obci Štefanov nad Oravou v okrese Tvrdošín zostal po dnešných voľbách doterajší zástupca bývalého starostu, ktorému nedovolili pokračovať vo funkcii vážne zdravotné dôvody. TASR o tom informoval predseda miestnej volebnej komisie Alexander Klus.

Zároveň spresnil, že spomedzi 501 oprávnených voličov sa na voľbách zúčastnilo 354. Nový starosta Ivan Maťuga získal 279 platných hlasov, neúspešný tiež nezávislý protikandidát 71. „Viac ako 70-percentná účasť potvrdila značný záujem občanov o dianie v našej obci. Nezaznamenali sme žiadne narušenie pokojného priebehu volieb,“ dodal Klus.

Obec Demänovská Dolina má novú starostku

Novou starostkou liptovskej obce Demänovská Dolina, v ktorej katastri sa nachádza najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, sa na základe výsledkov dnešných doplňovacích volieb stala Ľubomíra Klepáčová.

Úradujúcu zástupkyňu starostu podporilo 119 z celkového počtu 269 oprávnených voličov. Bývalý starosta Jakub Vojtek, ktorý prišiel pred viac ako rokom automaticky o mandát po právoplatnom odsúdení za trestný čin, získal 60 hlasov.

„Celkom 182 zúčastnených voličov predstavuje takmer 68 percent. Počas celého volebného dňa sa nevyskytol podstatnejší problém, ktorý by stál za zmienku,“ dodala pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Lada Balážová.