Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Do Bratislavy pricestuje srbský prezident Nikolič

Srbský prezident Tomislav Nikolič Foto: TASR/AP

Prezident sa zúčastní na obede podávaným premiérom Robertom Ficom a popoludní ho čaká pracovné stretnutie s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom.

Bratislava 21. januára (TASR) - Na Slovensko zavíta v utorok 22. januára srbský prezident Tomislav Nikolič. Svoj program začne v Bratislave v prezidentskom paláci rokovaním so slovenským náprotivkom Ivanom Gašparovičom. TASR informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Okrem toho sa na úrade vlády zúčastní na obede podávaným premiérom Robertom Ficom a popoludní ho čaká pracovné stretnutie s ministrom zahraničných vecí SR Miroslavom Lajčákom. "Hlavnou témou môjho stretnutia bude podrobnejšia výmena názorov na prebiehajúci proces dialógu medzi Belehradom a Prištinou," priblížil pre TASR Lajčák. Očakáva, že si od Nikoliča vypočuje hlbší pohľad srbskej strany na to, ako vnímajú tento proces, ich očakávania od Európskej únie a od kosovskej strany. "Budem sa ho pýtať, čo môže Slovensko spraviť pre ďalší úspech tohto procesu," dodal s tým, že toto stretnutie chce využiť na získanie posolstva, ktoré bude následne komunikovať do vnútra EÚ. Nie je protokolárnou zvyklosťou, aby sa prezident na svojej návšteve v zahraničí stretával so šéfom diplomacie danej krajiny, čo svedčí o tom, že Lajčáka vnímajú na Balkáne ako renomovaného politika so znalosťou problematiky regiónu.

Oficiálnu návštevu Nikoliča zakončí slávnostná večera podávaná slovenskou hlavou štátu.