Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

A. SRHOLEC: Vešali politického väzňa, kričal a preklínal komunistov

Predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Anton Srholec. Foto: TASR/Martin Baumann

Väzni podľa neho vtedy trpeli hladom, ale aj šikanovaním 'bacharov', ktorí ich pri najmenšej zámienke posielali na samotku, alebo do korekcie.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Anton Srholec strávil pred svojim odsúdením v 50-tych rokoch osem mesiacov v budove Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Dnes na tejto budove slávnostne odhalili tabuľu pamiatke politických väzňov, ktorých tu komunistický režim držal v rokoch 1948 – 1989.

"Pol hodiny denne sme mali vychádzku na dvore, ktorý je tu uprostred v rohu, medzi dvoma krídlami väzníc. Za jedným z nich bola šibenica," spomína Srholec. "Bol to obyčajný stĺp, na ktorom bolo také koliesko, na ktorom sa hore vytiahol povraz. Vlastne som žil osem mesiacov pod šibenicou," dodáva.

"Pamätám sa, ako raz vo februári niekto kričal pod oknami, preklínal komunistov. Viedli ho na šibenicu. Keď ho viedli na popravu, napchali mu do úst nejakú handru, aby nemohol kričať. Ale on ju nejako vypľul. Kričal, vrieskal kliatbu a pomstu boľševikom," spomína Srholec. Dodáva, že väzňa nemohol vidieť, počul len jeho zúfalý krik. "Popravovalo sa vždy pred svitaním," spomína.

Na otázku, či to bol určite politický väzeň Srholec odpovedá, že určite áno. "Zaručene bol. Nepamätáme sa, že by tu popravili nejakého kriminálneho," poznamenal.

Väzni podľa neho vtedy trpeli hladom, ale aj šikanovaním 'bacharov', ktorí ich pri najmenšej zámienke posielali na samotku, alebo do korekcie. "Najhoršie bolo čakanie v tej beznádeji, čo s nami bude. Ja som mal len pokus o prechod hraníc. Boli sme traja chlapi na izbe. Keď som išiel na súd, tí dvaja mi prorokovali, že dostanem dva - tri roky, alebo pätnásť," spomína. "Vrátil som sa zo súdu s 12 rokmi. Dva som dostal za svoju trestnú činnosť a desať za predpokladanú velezradu," povedal s tým, že sudca predpokladal, že by Srholec v prípade úspešného prechodu hraníc mohol začať pracovať pre Vatikán ako špión. Kvôli tomuto predpokladu dostal o desať rokov vyšší trest.

KPVS sa dlhodobo a systematicky usiluje o budovanie pamätných tabúľ obetiam komunizmu, spolu je ich na Slovensku už 220. "Naša organizácia chce odhaliť pamätné tabule na všetkých miestach utrpenia politických väzňov," povedal Peter Sandtner z bratislavskej organizácie KPVS.

"Táto väznica je špecifiká tým, že tu boli súdení a väznení takmer všetci politickí väzni. Konali sa tu popravy. Bola tu vyšetrovacia väzba, aj ŠtB. Týchto všetkých si chceme pripomenúť," zdôraznil. Rehabilitovaných bolo podľa neho celkovo 71.000 politických väzňov, z ktorých väčšina prešla práve touto bratislavskou väznicou.

Na dnešnom slávnostnom odhalení pamätnej tabule sa okrem zástupcov KPVS a českej ambasády zúčastnil aj europoslanec Peter Šťastný (SDKÚ-DS), zástupca primátora Bratislavy Ján Budaj a predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.