Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

SRK: Chceme zintenzívniť spoluprácu s poľskými univerzitami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa Slovenskej rektorskej konferencie sa budúcnosť vysokoškolských sektorov dramaticky mení. Je preto podľa nej neoceniteľné mať úzku spoluprácu so susednými vysokoškolskými sektormi.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovenské univerzity a vysoké školy majú uzatvorenú bilaterálnu dohodu alebo spoluprácu v rámci programu Erasmus aspoň s jednou poľskou inštitúciou. Slovenská rektorská konferencia (SRK) informuje, že chce zintenzívniť spoluprácu s poľskými univerzitami.

Vzájomné kontakty sú dlhodobé, bilaterálne aj multilaterálne, na inštitucionálnej a vládnej úrovni. SRK poukazuje, že poľský vysokoškolský sektor má významné postavenie vo svojej domovskej krajine, ale aj v strednej Európe a v Európskej únii. "Vplyv poľských univerzít je nepopierateľný nielen veľkosťou sektora, ale aj kvalitou," píše sa na webe SRK.

"Zo širšej perspektívy cítime, že musíme spolupracovať a navzájom sa podporovať, aby sme chránili akademickú obec. Cítime, že naším spoločným cieľom je chrániť tradičné akademické hodnoty vrátane profesionálnej etiky, zodpovednosti a princípu inštitucionálnej autonómie," uviedol viceprezident SRK Tomáš Lengyelfalusy, ktorý sa zúčastnil na oslavách 25. výročia založenia Poľskej rektorskej konferencie.

Podľa SRK sa budúcnosť vysokoškolských sektorov dramaticky mení aj s ohľadom na požiadavky, ktoré na univerzity kladú vlády, podnikateľský/súkromný sektor, študenti a ich rodičia, ale aj Európska únia a ďalší aktéri. Je preto podľa nej neoceniteľné mať úzku spoluprácu s európskymi a najmä susednými vysokoškolskými sektormi. "V tomto duchu vnímame ako dôležité ešte viac zintenzívniť spoluprácu s poľskými partnermi. Táto ponuka bola odkomunikovaná predstaviteľom Poľskej rektorskej konferencie a stretla sa s ich pozitívnou odozvou," dodala rektorská konferencia.