Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rektorská konferencia je proti presunu miliónov eur z výskumu inde

Na snímke v popredí rektor UPJŠ Pavol Sovák. Foto: TASR/František Iván

Rektori reagovali na uznesenie slovenskej vlády, podľa ktorého by sa malo v rámci eurofondov presunúť zhruba 102 miliónov eur určených na podporu vedy a výskumu na oblasť cestnej infraštruktúry.

Košice 26. apríla (TASR) – Slovenská rektorská konferencia na piatkovom zasadnutí v Košiciach vyjadrila nesúhlas s presunom eurofondových financií z operačného programu výskum a inovácie do iného operačného programu.

Rektori tak reagovali na marcové uznesenie slovenskej vlády, podľa ktorého by sa malo v rámci eurofondov presunúť zhruba 102 miliónov eur určených na podporu vedy a výskumu na oblasť cestnej infraštruktúry.

"Ak chceme udržať kompetitívnosť slovenského výskumného priestoru v európskom výskumnom priestore, tak je nevyhnutné, aby sme tie peniaze získali. Podporujeme pani ministerku školstva v tom, aby sa tie mechanizmy podarilo udržať v našom rezorte, a sme pripravení tie peniaze čerpať," uviedol pre TASR viceprezident SRK a rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák.

Uznesenie vlády podľa neho znepokojilo univerzity, pričom na takéto rozhodnutie nie je dôvod. Pripomenul, že na Slovensku je nevyhnutné neustále investovať do vedy a výskumu. "Sú to prostriedky, s ktorými absolútne počítame. Neviem si predstaviť civilizovanú krajinu, ktorá by si mohla dovoliť finančné prostriedky z operačného programu výskum a inovácie nasmerovať niekde inde," dodal.

Témou dvojdňového rokovania SRK bola aj otvorená veda a zjednodušenie prístupu k vedeckým výstupom financovaným z verejných zdrojov. Konferencia ponúkla ministerstvu školstva súčinnosť pri príprave národnej stratégie pre otvorený prístup.

SRK ďalej podporila iniciatívu Tentoraz idem voliť, ktorej cieľom je zvýšiť účasť na májových voľbách do Európskeho parlamentu. Výzva k účasti študentov na eurovoľbách bude prezentovaná na stránkach a sociálnych sieťach univerzít.

"Chceme podporiť študentov, podobne ako v iných európskych krajinách, aby išli voliť, lebo si myslíme, že ten, kto sa vzdeláva, študuje, robí vedu, tak premýšľa, hodnotí, má kritický úsudok a je veľmi platným voličom práve v eurovoľbách, aby sme sa vyhli akémukoľvek extrémizmu," konštatoval prezident SRK Marek Šmid.