Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študentská rada: Odstúpenie ministra neznamená vyriešenie problémov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan počas tlačovej konferencie. Bratislava, 26. júla 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Študentskej rady vysokých škôl žiada pokračovanie diskusie o aktuálnych výzvach a jasné garantovanie prioritného postavenia školstva.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Odstúpenie ministra Petra Plavčana je vyvodením politickej zodpovednosti, nie však vyriešením problémov v slovenskom školstve. Upozorňujú na to zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) v reakcii na rezignáciu šéfa školského rezortu.

ŠRVŠ žiada pokračovanie diskusie o aktuálnych výzvach a jasné garantovanie prioritného postavenia školstva. Zdôrazňuje, že školstvo sa musí očistiť od straníckych záujmov. "Slovensko potrebuje ministra študentov, učiteľov, vedcov, a nie ministra politikov," uvádza vo vyhlásení ŠRVŠ. Zároveň upozorňuje, že povinnosťou vlády je nového ministra plne podporovať v práci smerujúcej ku skvalitneniu podmienok v slovenskom školstve.

Peter Plavčan vo štvrtok (17.8.) oznámil, že abdikuje na funkciu ministra školstva. Demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v najbližších dňoch. Plavčan formálne ukončí výkon svojej funkcie až po tom, ako jeho demisiu prijme prezident.

Po tom, ako Plavčanovo odstúpenie z funkcie nadobudne účinnosť, má byť riadením ministerstva školstva poverený niektorý z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša.

Na odchod Plavčana vyzval v stredu (16.8.) premiér Robert Fico. Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.