Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Študentská rada vysokých škôl chce rokovať o rekonštrukcii internátov

Rekonštrukčné práce. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Preplatenie faktúr za rekonštrukciu internátov, ktoré premiér Robert Fico navrhol v pondelok (5.2.), považuje predseda rady Bálint Lóvasz za nesystémový krok.

Bratislava 7. februára (TASR) - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) pozýva predsedu vlády Róberta Fica (Smer-SD) na spoločné rokovanie študentov a rektorov. Preplatenie faktúr za rekonštrukciu internátov, ktoré premiér navrhol v pondelok (5.2.), považuje predseda rady Bálint Lóvasz za nesystémový krok.

"Ak je tu záujem, tak peniaze rozpočtovým opatrením pošlú na ministerstvo školstva. Pošlú 50 miliónov, ako bol sľub," povedal Lóvasz na stredajšom brífingu. ŠRVŠ ho organizovala v spolupráci s ubytovanými študentmi bratislavských univerzít.

Pri faktúrach je problém termín 31.12., ktorý môže podľa Lóvasza viesť k tomu, "že univerzity budú robiť rekonštrukčné práce len na oko", aby mali faktúry na preplatenie. Okrem toho univerzity nemôžu vypísať verejné obstarávanie, kým nemajú peniaze.

"Nechápeme, prečo sa nedá dodržať sľub z roku 2015, tak či tak sa bude musieť spraviť rozpočtové opatrenie z ministerstva financií, pán premiér osobne ani úrad vlády faktúry platiť nemôže," poznamenal Lóvasz.

Prekáža mu, že premiér hovorí o hľadaní nových kompromisov. "Samotní rektori vyčíslili potrebné rekonštrukčné práce na 300 miliónov eur, 50 miliónov eur je už celkom rázny kompromis zo strany školského prostredia a stačí len na sanácie havarijných stavov," vysvetlil. Premiér v pondelok oznámil, že vláda navrhuje vyčleniť na rekonštrukciu internátov desať miliónov v prvom polroku 2018 a ďalších desať v druhom polroku. Spustiť chce aj špeciálny program zatepľovania verejných budov.

Projekty na zatepľovanie, ktoré spomenul predseda vlády, podľa Lóvasza neriešia skutočné problémy internátov. "Problém internátov nie je v oknách a zatepľovaní, problém internátov sú rozvody, hygienické a sociálne zariadenia, ktoré z eurofondov nemôžu byť hradené."

Študenti sú podľa šéfa ŠRVŠ pripravení aj k nátlakovým akciám, veria však, že k nim nedôjde. "Najlepším riešením je konštruktívny dialóg," zdôraznil Lóvasz.

Úrad vlády v stredu avizoval, že premiér sa poobede stretne s rektormi vysokých škôl. Zástupcovia študentov v čase brífingu o stretnutí nevedeli.