Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Kubalcová: Sumy takmer všetkých typov študentských pôžičiek sa zvýšili

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Študentská rada VŠ uviedla , že výška vybraných typov pôžičiek zabezpečených ručiteľom vzrástla na 7500 eur pre študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Sumy takmer všetkých typov študentských pôžičiek sa zvýšili, zjednodušil sa aj proces podávania žiadostí. Študenti tak majú od tohto akademického roka dostať vyššiu sociálnu a adresnú podporu. TASR o tom informovala podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Júlia Kubalcová. Uzávierka prvého termínu na predkladanie žiadostí je 30. septembra.

"Verím, že aj toto je jeden z krokov, ktorý pomôže študentstvu získať kvalitné vzdelanie, a to aj v prípade, ak sa nenachádzajú v priaznivej sociálno-ekonomickej situácii," uviedol predseda rady fondu Matej Šuránek. Dodal, že sa zjednodušil aj proces podávania žiadostí o pôžičky a eliminovali sa viaceré administratívne poplatky.

ŠRVŠ priblížila, že výška vybraných typov pôžičiek zabezpečených ručiteľom vzrástla na 7500 eur pre študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia, 15.000 eur pre študentov III. stupňa vysokoškolského štúdia. V prípade bezúčelových pôžičiek pre študentov na excelentných vysokých školách je to 20.000 eur a 40.000 eur v prípade účelových pôžičiek pre študentov na takýchto školách. Účel pôžičky je viazaný na úhradu školného, jeho suma musí tvoriť minimálne 50 percent výšky žiadanej pôžičky.

Žiadatelia môžu tiež predkladať žiadosti o poskytnutie pôžičky bez zabezpečenia ručiteľom. Jej maximálna suma je na nasledujúci akademický rok 2000 eur.