Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Slovenský rybársky zväz: Úhyn rýb na Dunaji sa nevymyká spod hodnôt

Na archívnej snímke z 21. augusta 2014 Vodné dielo Gabčíkovo. Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že uhynuté raky, ktoré sa objavili na Dunaji v lokalite Hrušovská zdrž, doplavilo z Rakúska.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Slovenský rybársky zväz (SRZ) neeviduje väčší rozsah úhynu rýb na Dunaji, ako bol v minulosti pri manipulácii s vodnou hladinou na vodnom diele Gabčíkovo. Zväz zabezpečoval zber uviaznutých rýb, rakov aj korýtok v tých častiach, kde bol možný prístup, nebolo ohrozené zdravie a bezpečnosť ľudí. Pre TASR to uviedol Marek Horčička z odboru ichtyológie a ekológie rybárskych revírov SRZ Rada -Žilina.

SRZ a jeho zložky boli o mimoriadnej manipulácii s vodnou hladinou na Gabčíkove informované 30. júna. "Plánovaný pokles hladiny Dunaja budil obavy hlavne pri Hrušovskej zdrži, ale aj pri rybárskych revíroch, ktorých hladinu ovplyvňuje hladina rieky Dunaj," povedal Horčička.

SRZ komunikovalo o poklese vodnej hladiny s Vodohospodárskou výstavbou, aby docielili jej pomalý pokles. Ten podľa Horčičku prebiehal od noci 28. júla do rána 30. júla. Pokles hladiny predstavoval približne 1,5 metra. Najdotknutejší mimoriadnou manipuláciou s hladinou bol rybársky revír vodného diela Hrušov-Čunovo. Horčička deklaruje, že väčšina rýb v ňom mala dostatok času na presunutie sa do častí, kde bol priaznivý vodný stav.

"V dôsledku značného zasedimentovania okrajových častí nádrže vznikla rozsiahla časť obnaženého dna, na ktorej vzniklo množstvo väčších alebo menších dnových depresií. V niektorých sa nachádzali uviaznuté korýtka riečne, raky signálne a aj plôdik niektorých druhov rýb," približuje Horčička.

Pokračuje, že prostredníctvom hospodára a ichtyológa bola situácia monitorovaná. Uviaznuté ryby a ostatné vodné živočíchy, ku ktorým sa vedeli dostať, boli vrátené späť do vodného toku. S hospodárom na tom spolupracovali aj niektoré organizačné zložky SRZ z Bratislavského a Trnavského kraja a dobrovoľníci.

Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že uhynuté raky, ktoré sa objavili na Dunaji v lokalite Hrušovská zdrž, doplavilo z Rakúska. Nepovažuje to za žiadnu ekologickú katastrofu. Masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo - Hrušovská zdrž prešetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia. V stredu (4. 8.) vykonali inšpektori obhliadku miesta.