Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Stredoslovenské múzeum priblíži, čo predchádzalo vzniku SR

Na archívnej snímke Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici Foto: TASR - Jozef Poliak

O historických míľnikoch, ktoré predchádzali vzniku našej republiky, sa návštevníci dozvedia 11. januára o 17.00 h v Thurzovom dome.

Banská Bystrica 1. januára (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pripravilo pri príležitosti 30. výročia vzniku SR besedu historika a riaditeľa SSM Marcela Pecníka. O historických míľnikoch, ktoré predchádzali vzniku našej republiky, sa návštevníci dozvedia 11. januára o 17.00 h v Thurzovom dome. TASR o tom v nedeľu informovala Dana Kurtíková, manažérka múzea.

"Mimoriadne veľa v oblasti štátu a štátnosti zažívali Slováci v búrlivom 20. storočí. Polemická ústava z roku 1920, krízy Československa, slovenská autonómia, prvá Slovenská republika, ďalšia veľká vojna, SNP, znovuobnovenie ČSR, komunistický prevrat, sovietska okupácia, federácia, Nežná revolúcia, demokratizácia pomerov, rozpad ČSFR, ale aj rýchle kroky k samostatnému štátu ukázali, že Slovenská republika patrí na mapu sveta," priblížil Pecník.

Podľa neho pri 30. výročí vzniku nášho štátu je potrebné pripomenúť, že snahy o národné sebaurčenie a vlastnú štátnosť tvorili významnú časť našej histórie. "A treba to urobiť aj s úctou k ľuďom, ktorí v časoch, ktoré boli úplne iné ako naše teraz, riskovali neraz svoje životy, keď doslova bojovali za našu budúcnosť, ktorá je pre nás dnes realitou. Pre nich však bola iba vytúženým a vzdialeným snom," zdôraznil riaditeľ SSM.