Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Štafetový kolík od ISU si prevzali aj učitelia z UPJŠ v Košiciach

Symbolické odovzdanie štafetového kolíka pedagógom vysokých škôl pred Rektorátom UPJŠ na Šrobárovej ulici v Košiciach 15. februára 2016. Podujatie organizuje Iniciatíva košických učiteľov. Foto: TASR - František Iván

Vysokoškolskí učitelia dnes symbolicky v metropole východu prevzali od učiteľov materských, základných a stredných škôl štafetový kolík.

Košice 15. februára (TASR) – Vysokoškolskí učitelia dnes symbolicky v metropole východu prevzali od učiteľov materských, základných a stredných škôl štafetový kolík. Oficiálne tým vstúpili do časovo neobmedzeného ostrého štrajku. Odovzdanie štafetového kolíka sa konalo za účasti učiteľov, študentov a podporovateľov pred rektorátom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

„Chcem vysloviť solidaritu regionálnym učiteľkám a učiteľom, pretože to považujem za svoju morálnu povinnosť," povedala Andrea Klimková z Katedry aplikovanej etiky Filozofickej fakulty (FF) UPJŠ, ktorá sa do štrajku zapojila. Zároveň dodala, že 14 rokov učila v regionálnom školstve, preto chápe učiteľov.

„Potrebujeme upozorniť na to, že máme v systéme školstva problémy. Učitelia nie sú dostatočne a spravodlivo ohodnotení a potrebujeme upozorniť i na to, že mnoho učiteľov si robí svoju prácu bez systémovej podpory,“ skonštatovala Klimková.

Zmien v systéme školstva a vzdelávania sa štrajkom dožaduje aj jej kolegyňa Adriana Jesenková. Tvrdí, že v roku 2012 publikovala štúdiu o novom zákone týkajúcom sa reformy školstva. „Nie je to len emocionálne rozhodnutie. Toto je naozaj racionálne rozhodnutie, ktoré mám podopreté svojím vedeckým skúmaním,“ zdôraznila.

Pedagogička Alžbeta Bojková z Katedry histórie FF UPJŠ tvrdí, že do štrajku s kolegyňami vstúpili preto, lebo sa ignoruje hlas občanov v uliciach. „Ak sa dnes akademická obec nepostaví na stranu slabšieho, na stranu toho, komu sa krivdí, zajtra to budeme my, pozajtra to budete vy. Kto sa potom za vás postaví?“ opýtala sa Bojková s tým, že očakávajú splnenie požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

Všetky tri pedagogičky z Košíc budú vyučovať bez nároku na mzdu. Zároveň chcú so študentmi diskutovať o tom, v akom stave je školstvo.

Počet učiteľov zapojených do štrajku by sa mal podľa Bojkovej v najbližších dňoch zvýšiť. „V utorok (16.2.) vstupujú do štrajku ďalší kolegovia z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ. Stretávame sa po večeroch, kde diskutujeme o týchto témach,“ povedala.

Juraj Kolesár z ISU tvrdí, že štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa neskončil, len je prerušený. „Odovzdávame štafetu vysokým školám, ktoré sa rozhodli pokračovať v tomto štrajku. My sme stále pripravení na to, že v prípade potreby, ak budúca vláda nezaujme adekvátne stanovisko, tak znovu budeme bojovať cestou štrajku za svoje požiadavky,“ dodal.

ISU na svojej stránke informuje, že k dnešnému dňu je do štrajku zapojených 15 vysokých škôl. Na Slovensku je podľa hovorkyne rezortu školstva Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej celkovo 35 vysokých škôl, z toho 20 verejných, tri štátne a 12 súkromných.

ISU v utorok 9. 2. informovala, že od dnes prerušuje štrajk, do ktorého nespokojní učitelia vstúpili v pondelok 25. januára.