Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Sťahovavým vtákom zmizli desiatky percent mokradí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Mokrade majú popri zadržiavaní a čistení vody v krajine a ďalších prínosoch pre spoločnosť aj úlohu hniezdísk, lovísk a odpočinkových miest na migračných trasách vtákov.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Za posledných vyše 30 rokov zmizlo 35 percent svetových mokradí, ktoré sú kľúčové pre sťahovavé vtáky. Na lepšiu ochranu sťahovavých vtákov a ich biotopov je dôležité prijímať opatrenia na medzinárodnej aj lokálnej úrovni. Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v súvislosti so Svetovým dňom sťahovavého vtáctva, ktorý pripadá na 14. októbra. Tohtoročná kampaň zdôrazňuje význam vody a jej vplyv na sťahovavé vtáctvo.

Mokrade majú popri zadržiavaní a čistení vody v krajine a ďalších prínosoch pre spoločnosť aj úlohu hniezdísk, lovísk a odpočinkových miest na migračných trasách vtákov. "Po celom svete dochádza k zmenšovaniu vodných ekosystémov, predovšetkým v dôsledku zvyšujúceho sa dopytu po vodných zdrojoch, znečisťovania či zmene klímy. Na vodu priamo viazané sťahovavé vtáctvo tak stráca vhodné lokality na odpočinok pozdĺž migračných trás a zimovísk, ale aj priestor na hniezdenie a život," priblížil rezort.

Cieľom svetového dňa je podľa MŽP zvyšovať povedomie verejnosti o sťahovavom vtáctve a jeho význame v rôznych ekosystémoch. Rovnako tak zdôrazniť potrebu ochrany sťahovavých vtákov a ich stanovíšť nielen v krajinách, kde hniezdia a vyvádzajú mláďatá, ale aj počas celej trasy letu zo a do zimovísk.

Envirorezort odporúča pre ochranu vtákov redukovať spotrebu plastov, pretože vtáky si mýlia plávajúce plasty s potravou. Odstraňovať by sa mali rybárske vlasce, silóny, šnúrky, lanká. Práve tie môžu spôsobiť zamotanie vtákov vo vode. Ďalej radí udržiavať čistú a sviežu vodu, lebo mnohé vtáky sa kúpu, aby si vyčistili perie. Ľudia by mali šetriť vodou a vyhnúť sa používaniu chemikálií zabíjajúcich hmyz. Tie sú totiž súčasťou potravy vtákov.

Apeluje aj na ochranu vodných ciest pre podporu ochrany biotopov vtáctva. "Nevyrušujme hniezdiace, kŕmiace a odpočívajúce vtáky. Ľudská činnosť môže spôsobiť, že vtáky opustia svoje hniezda a mláďatá," uviedlo MŽP. Odporúča aj nahradiť trávnik suchomilnými rastlinami alebo trvalkami.

Druhy viazané na mokrade sú napríklad bocian biely, beluša veľká, volavka purpurová, bučiak veľký, bučiačik močiarny, rybárik riečny, chavkoš nočný, chriašteľ malý, kalužiak červenonohý, brehuľa hnedá, hrdzavka potápavá a ďalšie druhy kačíc a husí či mimoriadne vzácny trsteniarik tamariškový. Pre 23 chránených vtáčích území (CHVÚ) už vláda schválila programy starostlivosti vrátane mokraďových, ďalšie sú vo fáze prípravy. CHVÚ sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000, zaberajú viac ako štvrtinu územia z celkovej rozlohy SR.