Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Stála delegácia SR pri NATO by sa v budúcom roku mala presťahovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na vybavenie je potrebných 222.647 eur a na sťahovanie 33.353 eur.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Slovenská stála delegácia pri NATO v Bruseli sa bude sťahovať do nového sídla Severoatlantickej aliancie.

Vstupom SR do NATO v roku 2004 sa Slovensko zaviazalo prispievať do aliančných rozpočtov a tiež sa zapájať do aliančných projektov, medzi ktoré patrila aj výstavba jej nového sídla. O nej sa rozhodlo ešte v roku 1999.

Ukončenie prác sa očakáva v marci budúceho roka a postupné presťahovanie do konca roka 2016. Delegácie členských štátov majú v tejto súvislosti dve alternatívy, ako zabezpečiť zariadenie svojich kancelárií v nových priestoroch. Prvou je spoločné obstaranie nábytku v rámci NATO, druhou presťahovanie existujúceho nábytku, respektíve obstaranie nábytku vo vlastnej réžii. Medzinárodný sekretariát NATO využije na sťahovanie do nového sídla služby generálneho dodávateľa, ktorý bude vybratý na základe medzinárodného výberového konania.

Slovensko sa rozhodlo pre prvú možnosť. "Existujúce interiérové vybavenie stálej delegácie SR nezodpovedá priestorovým požiadavkám novej budovy NATO. Samostatné obstarávanie nového bolo vyhodnotené ako neefektívne a nehospodárne," konštatuje rezort diplomacie v návrhu na vyčlenenie finančných prostriedkov súvisiace s presťahovaním, ktorý dnes schválila vláda.

Na vybavenie je podľa MZV potrebných 222.647 eur a na sťahovanie 33.353 eur. Táto suma nezahŕňa výdavky na vybavenie informačno-komunikačných technológií. Náklady sa na polovicu rozdelia medzi rozpočty ministerstiev obrany a zahraničných vecí.