Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Koordinačným orgánom na vykonávanie sankcií môže byť rezort financií

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo financií SR na Štefanovičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Navrhuje sa aj sprísnenie správnych postihov za porušovanie a obchádzanie sankcií. Tiež zmeny v zaraďovaní a vyraďovaní osôb na zoznamy sankcionovaných osôb i zefektívnenie správy zaisteného majetku.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR by mohlo po prijatí príslušnej legislatívy vykonávať funkciu stáleho koordinačného orgánu na vykonávanie medzinárodných sankcií. Vyplýva to z návrhu zmien vo vykonávaní medzinárodných sankcií v Slovenskej republike, ktorý v stredu odsúhlasila vláda SR.

Navrhuje sa v ňom nielen to, aby funkciu stáleho koordinačného orgánu vykonával rezort financií, ale aj aby bola v súlade s európskym štandardom zavedená trestná zodpovednosť za závažnejšie formy porušenia alebo obchádzania medzinárodných sankcií do slovenského právneho poriadku.

Súčasne návrh z dielne rezortu spravodlivosti bližšie popisuje právomoci ústredného koordinačného orgánu na vykonávanie medzinárodných sankcií, ako aj prerozdelenie zodpovednosti za ich vykonávanie medzi ústredné orgány.

V nadväznosti na schválený dokument majú byť vykonané aj ďalšie legislatívne zmeny, a to v oblastiach, v ktorých bola Ústrednou koordinačnou skupinou pre vykonávanie medzinárodných sankcií identifikovaná potreba zmeny. Ide o zefektívnenie konania vo vzťahu k zaisteniu majetku i úpravu režimu udeľovania výnimiek z vykonávania medzinárodných sankcií.

Navrhuje sa aj sprísnenie správnych postihov za porušovanie a obchádzanie sankcií. Tiež zmeny v zaraďovaní a vyraďovaní osôb na zoznamy sankcionovaných osôb i zefektívnenie správy zaisteného majetku.

Predkladaný materiál nadväzuje na uznesenie vlády z marca 2022 k návrhu opatrení na zabezpečenie efektívneho vykonávania medzinárodných sankcií, s osobitným zameraním na reštriktívne opatrenia prijaté v nadväznosti na situáciu na Ukrajine.