Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Starostov a primátorov budeme voliť o 2 hodiny kratšie ako prezidenta

Ilustračné foto. októbra (TASR) - Na voľbu starostov, primátorov a komunálnych poslancov budú mať ľudia na Slovensku o dve hodiny menej ako na voľbu prezidenta SR či poslancov Národnej rady SR. "Termín trvania volieb do orgánov samosprávy obcí je takto stanovený zákonom," uviedla pre TASR zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová.

Nazdáva sa, že takáto dĺžka volebného dňa je pre voličov postačujúca, keďže pri týchto voľbách sa volí iba v mieste trvalého bydliska a bez voličských preukazov. "V praxi sa odbor volieb dosiaľ nestretol s nejakými námietkami respektíve požiadavkami na predĺženie tejto doby," doplnila Chmelová.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra od 7.00 h do 20.00 h, voliť sa bude môcť v 5989 volebných okrskoch. Starostov, primátorov a poslancov si bude voliť 2923 obcí vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra od 7.00 h do 20.00 h, voliť sa bude môcť v 5989 volebných okrskoch.