Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Starostovia majú mať rovnaký nárok na dovolenku ako zamestnanci obce

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest to navrhujú poslanci NR SR Ľubomír Petrák a Igor Choma (obaja Smer-SD).

Bratislava 14. septembra (TASR) - Starostovia na Slovensku by mali mať nárok na priznanie dovolenky podľa Zákonníka práce v rozsahu, ako majú zamestnanci obce. V novele zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest to navrhujú poslanci NR SR Ľubomír Petrák a Igor Choma (obaja Smer-SD). Petrák je starostom Hurbanovej Vsi, Choma primátorom Žiliny. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Ak predkladatelia uspejú, odstráni sa súčasný nerovnovážny stav, v ktorom starosta nemá nárok na priznanie dovolenky v rovnakom rozsahu ako zamestnanci obce, resp. zamestnanci vykonávajúci práce vo verejnom záujme. "Ide nám o to, aby bolo jasne definované, ako bude starosta čerpať dovolenku. V súčasnosti ju podobne ako minister nemá presne vymedzenú," povedal pre TASR Petrák.

Poslanci uvádzajú, že svojou novelou chcú reflektovať na niektoré poznatky z aplikačnej praxe. "Prispeje sa tým k lepšej zrozumiteľnosti, zvýši sa miera právnej istoty a obmedzí sa výskyt dezinterpretácií v aplikačnej praxi," dodávajú v dôvodovej správe.