Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Štát by mal uhrádzať za svojich poistencov minimálne 1,9 % z HDP

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerstvo upozornilo, že poistenci štátu patria k najnákladnejším skupinám poistencov, pričom vývoj platby v posledných rokoch tomu nezodpovedá.

Bratislava 29. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce určiť minimálnu hranicu pri platbe za poistencov štátu. Chce, aby štát za svojich poistencov uhradil minimálne 1,9 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP) SR spred dvoch rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Vlani štát zaplatil za svojich poistencov 1,37 percenta z HDP.

"Navrhuje sa určenie minimálnej platby za poistencov štátu na úrovni 1,9 percenta z HDP SR spred dvoch rokov vzhľadom na predpokladané starnutie populácie a vyšší počet poistencov štátu," uvádza sa v materiáli. Rezort podotkol, že seniori sú výrazne zastúpenou skupinou medzi poistencami štátu, preto pri predpokladanom starnutí populácie bude narastať aj počet poistencov štátu.

Ministerstvo upozornilo, že poistenci štátu patria k najnákladnejším skupinám poistencov, pričom vývoj platby v posledných rokoch tomu nezodpovedá. V roku 2016 štát uhradil 1,83 percenta z HDP spred dvoch rokov, v roku 2017 1,62 percenta, v roku 2018 1,47 percenta, v roku 2019 1,43 percenta, v roku 2020 1,27 percenta a vlani štát zaplatil za svojich poistencov 1,37 percenta z HDP spred dvoch rokov.

V súčasnosti nie je minimálna výška úhrady za poistencov štátu určená ani približne, čo podľa ministerstva komplikuje prípravu rozpočtu zdravotných poisťovní na ďalší rok a s tým súvisiace rokovania o zmluvách s poskytovateľmi. Zároveň sa z platby za poistencov štátu stáva podľa MZ politikum, keď sa táto suma určuje s cieľom čo najviac šetriť zdroje z Ministerstva financií SR.

"Vedľajším prejavom tohto stavu je stále klesajúci podiel platby za poistencov štátu na celkových zdrojoch verejného zdravotného poistenia a deficitné financovanie celého systému vrátane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," doplnil rezort.

Účinnosť novely navrhuje od 1. januára 2023.