Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Štát chce vytvoriť vlastné resocializačné centrá

Na snímke sú minister práce J.Richter a minister zdravotníctva T.Drucker. Foto: Tablet.tv

Chce mať väčší dohľad nad deťmi, ktorým súd nakáže pobyt v takýchto centrách, povedal to dnes na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).


Bratislava 31. marca (TASR) – Štát plánuje vytvoriť dve vlastné resocializačné zariadenia. Chce mať väčší dohľad nad deťmi, ktorým súd nakáže pobyt v takýchto centrách. Povedal to dnes na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD). Po vyliečení závislosti sa tam mladí učia zaradiť do bežného života.



Na Slovensku je v súčasnosti 20 resocializačných zariadení, z toho 19 súkromných. Na vznik avizovaných centier chce Richter vytvoriť podmienky do konca tohto roka. Minister plánuje viac dohliadať na zákonné podmienky resocializácie. V avizovaných centrách garantuje "spoľahlivý personál a starostlivosť".

Predtým, ako deti pôjdu do resocializačných centier na základe rozhodnutia súdu, musia prejsť diagnostikou, liečbou a mať posudok od psychiatra. "Chceme na to dávať väčší pozor, doteraz sa to nie vždy dodržiavalo," povedal Richter. Stávalo sa totiž, že dieťa bolo do takýchto centier posielané súdom aj bez "tejto medicínskej časti".

Nie každé drogovo závislé dieťa musí podľa Richtera skončiť v resocializačnom centre. Mnohým postačí ambulantná či ústavná liečba. Ak je však potrebné ho ešte resocializovať, vtedy ide do takéhoto zariadenia.

Štát by po novom chcel, aby sa drogovo závislé deti liečili prioritne v zdravotníckych zariadeniach v Pezinku a Košiciach. "Momentálne sa tam liečia pacienti s rôznymi poruchami, zisťujeme, o koľko je potrebné rozšíriť lôžka," povedal dnes na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Drucker s Richterom diskutovali aj o zmenách v lekárskej posudkovej činnosti. Odborníci o to podľa nich nemajú veľký záujem, chcú do tejto oblasti prilákať viac "sprofesionalizovaných ľudí". Takúto činnosť vykonávajú zväčšia starší lekári. Drucker tam chce prilákať mladých, avizuje nový rezidentský program.

Ministri sa venovali aj domovom sociálnych služieb. Uvažujú, či nerozšíria počet výkonov, ktoré by im hradila zdravotná poisťovňa. Jeden z návrhov znie aj tak, žeby v sociálnych zariadeniach bol zazmluvnený zdravotnícky personál, ktorý by tieto výkony uskutočňoval. O možnostiach ministri ešte diskutujú.