Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štát má na budúci rok platiť za svojich poistencov viac

Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Viac peňazí má prísť od ekonomicky aktívnych poistencov, ako aj cez platby za poistencov štátu.

Bratislava 6. októbra (TASR) – V zdravotníctve má byť na budúci rok viac peňazí. Do sektora by mali plynúť verejné zdroje v objeme 4,65 miliardy eur, čo predstavuje oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu rast o 262 miliónov eur (5,98 percenta). Celkové výdavky kapitoly ministerstva zdravotníctva sa predpokladajú na úrovni 1,49 miliardy eur. Vyplýva to zo zverejneného návrhu štátneho rozpočtu.

Viac peňazí má prísť od ekonomicky aktívnych poistencov (2,86 miliardy eur), ako aj cez platby za poistencov štátu. Jej sadzba má byť na budúci rok vyššia, má vzrásť z tohtoročných 4,16 na 4,30 percenta. Štát by mal tak za asi 3,1 milióna svojich poistencov, ako sú deti a dôchodcovia, zaplatiť na preddavkoch 1,38 miliardy eur.

Podľa informácií TASR minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) s týmto číslom nie je spokojný a chcel by v rokovaniach s rezortom financií presadiť vyššiu platbu, a to aspoň na úrovni 4,6 percenta. Zdravotníctvo bude na budúci rok potrebovať viac peňazí na platy zdravotníkov. Táto položka robila problém aj v tomto roku, zdravotníctvo preto ide štát dofinancovať sumou 81 miliónov eur.

Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia sa na budúci rok predpokladajú vo výške 4,54 miliardy eur. Celkové výdavky by mali byť na úrovni 4,27 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2015 dochádza k ich rastu o 284 miliónov eur (7,12 percenta).