Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Štát má trvalo kofinancovať údržbu pamätníka M. R. Štefánika na Bradle

Na archívnej snímke čestná stráž počas piety na pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika pri mohyle na Bradle. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Podporiť sa má aj stavba Infobod na Bradle, ktorá je súčasťou areálu mohyly.

Bratislava 2. februára (TASR) - Štát má po novom každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Vyplýva to z novely zákona o zásluhách M. R. Štefánika o Slovensko, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Ministerstvo kultúry má peniaze adresovať samosprávam, ktoré na údržbu areálu Bradlo vyčleňujú príspevky v rámci svojich rozpočtov - mestu Brezová pod Bradlom a obciam Priepasné a Košariská. Maximálna výška štátneho príspevku sa bude rovnať sume, ktorú alokujú samosprávy vo svojich rozpočtoch.

V súčasnosti môžu samosprávy požiadať len o dotáciu z dotačného programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom, ktorá však nie je právne nárokovateľná. Novelizáciou zákona sa má podporiť ochrana pamiatkového fondu. "V prípade mohyly na Bradle je nevyhnutné zdôrazniť jednu z jej základných pamiatkových hodnôt, ktorou je dominantnosť a solitérnosť v krajine," uvádza rezort v dôvodovej správe. Ďalšími dôvodmi novely je rozvíjanie občianskej spoločnosti, myšlienok demokracie a boja proti extrémizmu, podpora rozvoja domáceho kultúrneho turizmu i znižovanie administratívnej záťaže pre žiadateľa o poskytnutie dotácie. Zákon má platiť od marca 2022.

Finančná podpora má ísť aj na revitalizáciu a trvalú udržateľnosť NKP - areálu rodného domu generála M. R. Štefánika v Košariskách "ako dôstojného spomienkového miesta významnej osobnosti novodobých slovenských dejín". Podporiť sa má aj stavba Infobod na Bradle, ktorá je súčasťou areálu mohyly. Stavba Infobod na Bradle poskytuje podľa poslancov zázemie pre návštevníkov areálu mohyly, propagáciu areálu mohyly, sprevádzanie i výklad.

Do mechanizmu trvalého viaczdrojového spolufinancovania sa po novom zahrnie aj príspevok Trenčianskeho samosprávneho kraja, na území ktorého sa areál mohyly nachádza.

Doterajšie znenie ešte federálneho zákona z roku 1990 ustanovuje len spomienkovú tabuľu v budove Federálneho zhromaždenia v Prahe, pripomínajúcu zásluhy M. R. Štefánika na vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Nová legislatíva má byť účinná od 1. apríla.

Mohyla M. R. Štefánika bola postavená na hrebeni vrchu Bradlo v roku 1928 podľa projektu národného umelca, architekta Dušana Jurkoviča. Za NKP bola vyhlásená v roku 1968.