Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štát za tri a pol roka zaplatil advokátom viac ako 30 miliónov eur

Na snímke nápis Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z ministerstiev má najvyššie výdavky za právne služby Ministerstvo financií SR vo výške takmer 17 miliónov eur.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Štát za posledného tri a pol roka zaplatil advokátom viac ako 30 miliónov eur. Z ministerstiev má najvyššie výdavky za právne služby Ministerstvo financií SR vo výške takmer 17 miliónov eur. Najväčšia časť zaplatených odmien pokryla zastupovanie Slovenska v medzinárodných arbitrážach.

Zo skúmaných inštitúcií uhradil viac ako štyri milióny eur Fond národného majetku SR, v prípade spoločností mala najvyššiu sumu uhradených faktúr za právne služby, až šesť miliónov eur, Vodohospodárska výstavba, š. p. Zistenia prináša analýza Inštitútu SGI, ktorá je jedným z výstupov projektu Koľko stoja štát právne služby?, podporeného Fondom pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis. "Správa v krátkosti popisuje právnu úpravu v oblasti odmeňovania advokátov, prináša graficky spracované výsledky analýzy dát za obdobie rokov 2011 – 2014 a upozorňuje na konkrétne príklady, ktoré vzbudzujú otázky o efektívnom rozdeľovaní verejných zdrojov," uviedla Radana Deščíková, výskumníčka a spoluautorka analýzy.

Ako problematickú oblasť je možné označiť dodržiavanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám a komunikáciu zo strany ministerstiev, inštitúcií a spoločností. "Podľa nášho názoru majú niektoré subjekty značné nedostatky v oblasti zverejňovania faktúr a objednávok. V mnohých prípadoch sú na hranici dodržiavania zákona o účtovníctve, často je popis plnenia všeobecný, napríklad právne služby bez akejkoľvek bližšej špecifikácie,” dodala Deščíková. Pri skúmaní zmlúv a faktúr sa našli aj nezrovnalosti. V prípade spomenutej Vodohospodárskej výstavby je rozdiel medzi odmenami zo zverejnených zmlúv a faktúrami vo výške viac ako šesť miliónov eur. Štátny podnik pritom viac ako 4,3 milióna eur uhradil jednej advokátskej kancelárii.

Inštitút SGI navrhuje na detailnejšie preskúmanie aj spôsob výberu 100 rozdielnych advokátov ako poskytovateľov právnych služieb pre Ministerstvo vnútra SR, ale aj faktúry za 13.000 eur, ku ktorým Matica slovenská nezverejnila zmluvy. V nasledujúcich dňoch spustí Inštitút SGI webovú stránku, ktorá prinesie hlavné zistenia analýzy dát v interaktívnej grafickej podobe, spolu s prepojením na Obchodný register SR. "Týmto spôsobom sa snažíme zobraziť figurovanie konkrétnych osôb, advokátov, ako štatutárov a konateľov v systéme spoločností a ich prepojenie," doplnila Deščíková.