Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Štatistici skúšali spracovať výsledky parlamentných volieb

Ilustračné foto Foto: TASR

Druhá v poradí sa uskutoční do konca februára a tretia bude v marci.


Bratislava 4. februára (TASR) - Prvá skúška spracovania výsledkov nadchádzajúcich volieb do Národnej rady SR dopadla úspešne. Uskutočnili ju v centrále a na ôsmich krajských pracoviskách Štatistického úradu (ŠÚ) SR. TASR o tom informoval hovorca úradu Marián Jánošík. Do termínu volieb, teda do 5. marca 2016, má úrad naplánované ešte dve skúšky. Druhá v poradí sa uskutoční do konca februára a tretia bude v marci.

Počas skúšky kontrolovali zamestnanci funkčnosť systému pri práci s dátami, formálne chyby hlásené systémom, správnosť výsledkov v zápisniciach na príslušných úrovniach volebných komisií, okrsky, či úpravu registra kandidátov. Definovali členov komisií a používateľské kontá, overovali funkčnosť prezentácie priebežných a definitívnych výsledkov vrátane súborov pre médiá. Na skúške sa aktívne zúčastnilo 179 zamestnancov krajských pracovísk a ústredia úradu. Nasadených bolo 113 počítačov.

"Na spracovanie výsledkov volieb bude použitý Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), ktorý bol úspešne nasadený v štyroch typoch volieb," povedal Jánošík. IVIS je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a podľa hovorcu poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov.