Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Štatistický úrad sa pri spracovaní volieb opäť spoľahne na IVIS

Predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová Foto: TASR

Prínosom IVIS-u je uľahčenie práce pri spracovaní volebných výsledkov a eliminácia chybovosti pri spracovávaní hlasovacích lístkov či logických chýb v zápisniciach okrskových komisií.

Bratislava 13. marca (TASR) - Nadchádzajúce voľby prezidenta Slovenskej republiky budú opäť spracovávané pomocou Integrovaného volebného informačného systému (IVIS), ktorý je výsledkom projektu financovaného z Operačného programu Informatizácia spoločnosti. Jeho riadiaci orgán sídli na Úrade vlády SR. IVIS bol úspešne využitý už pri voľbách do VÚC v novembri 2013.

"Výhodou IVIS-u je to, že je univerzálny pre všetky typy volieb, už nemusíme používať a dopredu nechať v externom prostredí aktualizovať špeciálny softvér pre každý typ volieb," vysvetlila predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.

Dodala, že IVIS je aplikovateľný vo všetkých fázach procesu prípravy a realizácie spracovania – od zakladania volieb, vytvárania územnej štruktúry a sprievodných dokumentov až po zber, spracovávanie a poskytovanie výsledkov volieb.

"Prínosom IVIS-u je nielen uľahčenie práce pri spracovaní volebných výsledkov, ale aj eliminácia chybovosti pri príprave a spracovávaní hlasovacích lístkov či logických chýb v zápisniciach okrskových komisií," zvýraznila ďalšie výhody systému Benkovičová.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 15. marca o 07.00 h, zatvoria sa o 22.00 h. Priebežné neoficiálne výsledky budú zverejňované na stránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé by sa mali objaviť najskôr o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.