Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Štátna ochrana prírody má nového riaditeľa M. Lakandu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Inštitúcia dokončuje zonácie národných parkov a chystá sa posilniť ochranu vzácnych druhov a biotopov. Tiež chce využívať možnosti na realizáciu projektov, čo má pomôcť podporiť rozvoj organizácie.

Bratislava 1. februára (TASR) – Štátnej ochrane prírody (ŠOP) SR od štvrtka šéfuje Martin Lakanda. Vedením inštitúcie ho poveril minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorý sa stretol so zamestnancami ŠOP SR.

„Celá krajina dnes pozorne sleduje, aké kroky spravíme, aby sme naše najvzácnejšie lokality ochránili aj pre tých, čo prídu po nás. A musíme tomu prispôsobiť aj fungovanie ochrany prírody a priniesť do našej práce novú energiu,“ vyhlásil minister. Zároveň štátnych ochranárov prírody uistil, že organizačné zmeny v ŠOP SR majú za cieľ zefektívniť fungovanie inštitúcie a jej zamestnancom vytvoriť lepšie podmienky pre každodennú prácu.

Podľa nového riaditeľa má ŠOP pred sebou „veľký kus práce“. Inštitúcia dokončuje zonácie národných parkov a chystá sa aj posilniť ochranu vzácnych druhov a biotopov. Okrem toho chce využívať možnosti na realizáciu projektov, čo má pomôcť podporiť rozvoj organizácie.

Martin Lakanda sa životnému prostrediu venuje celý svoj profesijný život. Vo funkcii nahradil Milana Baroša, ktorý podľa vlastných slov prišiel do ŠOP SR „ako manažér, ktorého úlohou bolo najmä finančne, materiálne či personálne poddimenzovanú organizáciu postaviť na nohy“.

Riešenie situácie v ŠOP SR žiadali od ministra koncom minulého roka aj ochranári, ktorí ju považujú za neudržateľnú. Slovenský ochranársky snem (S-O-S) upozorňoval, že pre ochranu a zachovanie slovenskej prírody sú potrebné aj fungujúce inštitúcie. ŠOP SR je podľa neho podfinancovaná, nemá stratégiu rozvoja, problém má byť aj v obsadzovaní vedúcich funkcií.