Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Štátna poisťovňa má oddnes nového šéfa

Kandidát ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) na šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan počas verejného vypočutia pred poslancami parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem výmeny na riaditeľskej stoličke sa zmenilo aj nominovanie do dozornej rady.

Bratislava 17. mája (TASR) – Bratislava 17. mája (TASR) – Štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) už šéfuje Miroslav Kočan. Spolu s novými členmi predstavenstva ho dnes do funkcie uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD). Kočan prichádza do najväčšej poisťovne na trhu z pozície výkonného riaditeľa spoločnosti Allianz.

Vedenie VšZP označil Kočan minulý týždeň, po tom, čo absolvoval verejné vypočutie na parlamentnom výbore pre zdravotníctvo, za veľkú výzvu. "Bolo medializovaných veľa káuz, ktoré znižujú kredibilitu VšZP. Mojím cieľom je nastaviť pravidlá a systémy tak, aby sa zvýšila transparentnosť, objektivita toho, čo VšZP robí. Mojím osobným cieľom je zlepšiť povedomie a vnímanie verejnosti o našej spoločnosti," priblížil svoje ciele. Drucker od neho očakáva, že nastaví štandardy tak, aby sa zdroje prerozdeľovali efektívne.

Popri Kočanovi do VšZP prišli ako členovia predstavenstva aj Milan Horváth a Michal Ďuriš. Horváth, doterajší člen Rady banky a námestník generálneho riaditeľa Eximbanky SR, bude jeho podpredsedom. Ďuriš bude členom predstavenstva. Doteraz pôsobil v oblasti zdravotníckej legislatívy, právneho zastupovania, aj ako pedagóg Právnickej fakulty UK v Bratislave. Drucker zároveň odvolal z výkonu funkcie doterajších členov predstavenstva.

Okrem výmeny na riaditeľskej stoličke sa zmenilo aj nominovanie do dozornej rady. Svoje miesto v nej dostanú po novom nielen zástupcovia rezortu zdravotníctva, ale aj financií, spravodlivosti, vnútra, politickej opozície i tretieho sektora. "Myslím si, že to je zastúpenie všetkých tých, ktorí majú k tomu čo povedať," uviedol Drucker.

Najväčšej poisťovni na slovenskom trhu doteraz šéfoval Miroslav Vaďura. V riaditeľskom kresle vlani nahradil Marcela Foraia, ktorý odišiel pre kauzu zmlúv s jeho tetou Annou Sučkovou.