Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Štátna tajomníčka Brocková otvorila výročnú Ázijskú konferenciu OBSE

Štátna tajomníčka MZVaEZ Ingrid Brocková, foto z archívu. Foto: TASR

Konferencia sa koná v dňoch 12. - 13. októbra 2020 a prebieha kvôli pandémii COVID-19 formou videokonferencie.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (12. októbra 2020) vystúpila prostredníctvom video mosta na úvod výročnej Ázijskej konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Keďže Slovensko, ako člen Trojky OBSE predsedá v tomto roku Skupine ázijských partnerov pre spoluprácu s OBSE (Austrália, Afganistan, Japonsko, Thajsko, Kórea), je spolu s Kórejskou republikou spoluorganizátorom tohto podujatia.

Konferencia sa koná v dňoch 12. - 13. októbra 2020 a prebieha kvôli pandémii COVID-19 formou videokonferencie. Pod názvom Multilaterálne odpovede na globálne bezpečnostné výzvy sa zameriava na posilnenie spolupráce a dialógu medzi OBSE a Ázijskými partnermi pre spoluprácu.

Konferencii sa zúčastňujú predstavitelia účastníckych štátov OBSE, krajín Skupiny ázijských partnerov pre spoluprácu s OBSE, medzinárodných organizácií, privátnej sféry ako aj akademickej obce a mimovládnych organizácií. Diskusia sa v rámci jednotlivých panelov sústreďuje na zdôraznenie potreby mutilateralizmu ako efektívneho nástroja riešenia aktuálnych bezpečnostných a environmentálnych výziev vo svete.

Osobitnú pozornosť venujú účastníci aj bezpečnostným hrozbám spojeným s šírením nepravdivých informácií spojených s COVID-19. „COVID-19 nám ukázal, že nie je iba sanitárnym problémom; stal sa tiež globálnou bezpečnostnou hrozbou. Na riešenie tohto fenoménu potrebujeme spoločnú reakciu. Multilaterálne fóra sú na takéto účely ako stvorené. Globálne problémy si vyžadujú globálne reakcie,“ uviedla Ingrid Brocková.

Štátna tajomníčka vo svojom vystúpení upriamila pozornosť na nedeliteľnosť bezpečnosti a potrebu hľadania spoločných riešení globálnych hrozieb. „Väčšina výziev, ktorým dnes musíme čeliť, má globálny charakter. Nezastavia sa na žiadnych hraniciach. Z tohto dôvodu predstavuje efektívny multilateralizmus a medzinárodná spolupráca jedinú možnú cestu, ako tieto výzvy prekonať,“ zdôraznila vo svojom vystúpení štátna tajomníčka.