Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Štátna tajomníčka Jankovská: Zaznamenali sme snahy šmejdov obísť zákon

Na archívnej snímke štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská. Foto: TASR - Martin Baumann

Šmejdi podľa nej porušujú už prvú podmienku predajnej akcie - neoznamujú jej uskutočnenie Ústrednému inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Bratislava 23. februára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti zaznamenalo dva spôsoby, ako sa takzvaní šmejdi snažia obísť legislatívne zmeny, ktoré boli prijaté v súvislosti s ich praktikami. V rozhovore, ktorý dnes na svojom webe uverejnili Parlamentné listy, to uviedla štátna tajomníčka ministerstva Monika Jankovská.

"Zaznamenali sme dva spôsoby, ako sa šmejdi snažia obísť zákon," priblížila Jankovská, ktorá v marcových parlamentných voľbách kandiduje za Smer-SD. Podľa nej tvrdia, že neorganizujú predajnú, ale prednáškovú akciu. "Zavolajú seniorov na prednášku o zdraví, kde im neponúkajú hrnce, ale napríklad výživové doplnky, merajú krvný tlak či cholesterol. Rovnaký liek pre jedného seniora na zníženie tlaku a pre druhého seniora na jeho zvýšenie," opísala štátna tajomníčka.

Zdôraznila pritom, že v zákone je ustanovenie, že akékoľvek podujatie, po ktorom nasleduje predaj produktov, má charakter predajnej akcie. "V praxi to teda znamená, že na všetky zmluvy uzatvorené na tejto akcii, aj 15 dní po nej, sa vzťahuje zákon o ochrane spotrebiteľa," vysvetlila.

Šmejdi podľa nej porušujú už prvú podmienku predajnej akcie - neoznamujú jej uskutočnenie Ústrednému inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie. "Preto platí, že zmluva uzatvorená na takejto akcii alebo aj 15 dní po nej, nevznikne. Ak bude spotrebiteľ organizátorom predajnej akcie žalovaný na súde, postačí mu v súdnom konaní iba namietať, že zmluva vôbec nevznikla," radí Jankovská.

Druhým spôsobom, ako sa šmejdi snažia obísť zákon, je ten, že sa presúvajú sa do príbytkov ľudí. "Zazvonia a žiadajú o zorganizovanie akcie v našich bytoch, domoch pre nás a našich priateľov, kde predstavia svoje produkty," opísala Jankovská. Šmejdi sa domnievajú, že keď sa podujatie nekoná vo verejnej miestnosti, obídu zákon.

"Ale nie je to pravda. Aj akcia v domácom prostredí s prezentáciou produktov a s následným predajom požíva právnu ochranu. Ak spotrebiteľovi nebude vrátená kúpna cena, odporúčam mu podať žalobu o vydanie bezdôvodného obohatenia a prípadne aj náhradu škody," uviedla Jankovská.

Takzvaná protišmejdovská novela, prijatá v roku 2013, sa podľa štátnej tajomníčky v praxi osvedčila. "Od novembra 2013 Slovenská obchodná inšpekcia, ktorej právomoci sa významne posilnili, zakázala viac ako 600 predajných akcií," informovala s tým, že dnes je povinnosť zverejňovať informáciu o každej predajnej akcii, o typoch uzatváraných zmlúv i cenách, za aké sa bude tovar predávať.

"Povinná je aj identifikácia tovaru, za ktorý je zakázané platiť priamo na mieste a zlepšilo sa postavenie spotrebiteľa v prípade odstúpenia od zmluvy, predĺžila sa lehota na odstúpenie od zmluvy zo sedem na 14 dní a spotrebitelia majú možnosť využiť formulár na odstúpenie od zmluvy. To sú len niektoré zmeny, vďaka ktorým sa dnes ľuďom oveľa ľahšie dýcha," doplnila Jankovská.