Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Štátna tajomníčka urobila prehrešok ako I. Matovič, funkcia jej ostala

Na archívnej snímke poslanec a šéf hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kolíková podala oneskorene majetkové priznanie v roku 2013 a dostala pokutu. Oneskorene podala majetkové priznanie aj tento rok.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Okrem Igora Matoviča (OĽaNO) sa podarilo opakovane porušiť ústavný zákon aj štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Márii Kolíkovej (nominantka Most-Híd). Vo svojom večernom spravodajstve na to upozornila TV Markíza.

Kolíková podala oneskorene majetkové priznanie v roku 2013 a dostala pokutu. Oneskorene podala majetkové priznanie aj tento rok. A teraz v júni dostala za to opäť pokutu, informuje televízia. Kolíková svoj prehrešok potvrdila, pokutu už stihla aj zaplatiť.

Aj meškajúce majetkové priznanie je porušenie ústavného zákona, ktorý hovorí, že už pri druhom porušení prichádza na rad strata funkcie, pripomenula TV Markíza. „Priznám sa, že túto súvislosť som si vôbec neuvedomila,“ uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Podľa predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS) mala Kolíková "v zásade" šťastie, že pri rozhodovaní o jej prehrešku nikto neprihliadol na to, že sa zopakoval. Neuvedomil si to ani Poliačik. „Ja osobne som tiež na to prišiel, až keď ste mi to pripomenuli,“ uviedol.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa už k prípadu nemá ako vrátiť, je uzavretý. Advokát Peter Kubina sa domnieva, že by sa za opakované porušovanie ústavného zákona mohol uložiť trest straty mandátu alebo straty funkcie vtedy, ak k porušeniam dôjde v rovnakom volebnom období.

To nie je prípad Kolíkovej, ani Igora Matoviča, ktorý porušil ústavný zákon tým, že má už druhýkrát aktívnu živnosť. Prvýkrát v predchádzajúcom volebnom období, druhýkrát teraz. Matovič pre TV Markíza uviedol, že si v piatok (30.9.) živnosť preruší.

Podľa viacerých oslovených sa dá prípad štátnej tajomníčky Kolíkovej vnímať ako istý precedens aj pre prípad Matoviča. „Naozaj bolo absurdné trestať pani Kolíkovú za tieto obvinenia, ktoré delí viac ako štyri roky a možno by to mohlo inšpirovať aj kolegov v Smere a v Moste, aby sa zamysleli nad tým, či aj pána Matoviča chcú z parlamentu vyhodiť,“ uviedol poslanec NR SR Miroslav Beblavý (nezaradený).