Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

POZOR ZMENA: ZSSK upraví od 28. februára cestovné poriadky vlakov

Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Dopravca zaraďuje do cestovného poriadku aj dva nové posilové rýchliky v čase veľkonočných sviatkov.

Bratislava 26. februára (TASR) – Vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) čaká od nedele 28. februára prvá pravidelná úprava cestovných poriadkov. Podľa hovorkyne spoločnosti Jany Morháčovej nastane niekoľko zmien v diaľkovej aj regionálnej doprave.

Napríklad na trase medzi Žilinou a Púchovom zmení časy príchodov a odchodov 12 expresných vlakov jazdiacich na medzištátnej linke Žilina – Praha. Tiež v rámci diaľkovej vnútroštátnej dopravy nastane v úseku Púchov – Žilina – Púchov časový posun pri piatich regionálnych rýchlikoch a šiestich rýchlikoch.

"Dôvodom sú rozsiahle výlukové práce na železničnej infraštruktúre v okolí Žiliny, ktoré realizujú Železnice Slovenskej republiky," vysvetlila Morháčová. Zároveň bude po novom nočný lôžkový vozeň z Prahy do Banskej Bystrice jazdiť až do Zvolena. V pracovných dňoch bude mať príchod do Zvolena o 8.21 h, počas víkendov a štátnych sviatkov o 8.50 h.

Dopravca tiež zaraďuje do cestovného poriadku dva nové posilové rýchliky v čase veľkonočných sviatkov. "Reagujeme tak na tradičný zvýšený záujem o cestovanie diaľkovými vlakmi počas sviatkov," opísala Morháčová.

Zmeny čakajú aj východné Slovensko. Dopravca chce zabezpečiť lepšiu nadväznosť na piatkové a nedeľné posilové rýchliky spájajúce východné Slovensko s Bratislavou. ZSSK tak upravuje odchody a príchody osobných vlakov na siedmich regionálnych vlakových linkách. "Nové alebo upravené prípoje k rýchlikom Šarišan alebo Chopok čakajú cestujúcich na trasách do Lipian, Prešova, Humenného, Medzilaboriec, Bardejova, Čiernej nad Tisou a Stakčína," vymenovala hovorkyňa.

Novinky nastanú aj v oblasti stredného Slovenska. Dopravca vyhovel požiadavkám obyvateľov obcí Hronsek a Veľká Lúka v okresoch Banská Bystrica a Zvolen a chce im zlepšiť cestovanie cez víkend. Vo Zvolene tak vzniknú prípoje medzi vlakmi z Kremnice do Zvolena a zo Zvolena do Banskej Bystrice alebo medzi vlakmi z Banskej Bystrice do Zvolena a zo Zvolena do Novej Bane.