Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ĎALŠIE OTRÁVENÉ DRAVCE: Polícia vyzýva ľudí k ostražitosti

Od začiatku roka doteraz polícia eviduje päť prípadov úhynu dravcov v dôsledku otráv. Foto: Facebook - Polícia SR

Na alarmujúcu situáciu reagujú aj pracovníci Štátnej ochrany prírody SR, ktorí zintenzívnia strážne služby a urobia mimoriadne kontroly v oblastiach, v ktorých hniezdia vzácne dravce.

Bratislava 29. marca (TASR) - Polícia eviduje nové prípady otrávených vtákov v Nitrianskom kraji. Neznámy páchateľ napríklad otrávil holuba domáceho, domácu sliepku, bažanta poľovného a tri chránené živočíchy myšiaka lesného a kaňu močiarnu. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti s tým, že dostala správu aj o ďalších desiatich uhynutých myšiakoch pri obci Beladice.

"V poslednom čase sa množia prípady otravy chránených druhov vtákov chemickými látkami, ktoré sú nebezpečné aj pre človeka. Len za uplynulý mesiac evidujeme päť takýchto prípadov. Je to alarmujúci počet, keďže v rokoch 2006-2017 bolo takýchto prípadov 'iba' 25," informuje polícia.



Z tohto dôvodu bude polícia najmä v regiónoch, ktorých sa súčasná situácia týka, prijímať opatrenia, cieľom ktorých bude nielen objasnenie už dokumentovaných prípadov, ale aj preventívna činnosť.

Zároveň vyzýva ľudí k ostražitosti. Na výrobu otrávených návnad sú totiž najčastejšie používané toxické chemické látky – jedy, ktoré sú nebezpečné nielen pre voľne žijúce živočíchy, ale aj pre zdravie človeka či spoločenských a hospodárskych zvierat. "Pri náleze otrávenej návnady prípadne podozrivého nálezu uhynutých živočíchov vo voľnej krajine s nimi v žiadnom prípade nemanipulujte a bezodkladne informujte o náleze políciu na telefónnom čísle 158," odporúča polícia.

Ak má verejnosť informácie o páchateľoch alebo iné poznatky, ktoré by sa mohli týkať tejto trestnej činnosti, môže volať aj na číslo 0905265302, 0961050156, 0961050123 alebo napísať na mail oenv.kp.ppz@minv.sk.

Štátni ochranári kontrolujú hniezdiská orlov, dôvodom sú obavy z otráv


Pracovníci Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR zintenzívnia strážne služby a urobia mimoriadne kontroly v oblastiach, v ktorých hniezdia vzácne dravce. Opatrenia súvisia s nedávnymi prípadmi otravy vtákov v okresoch Nitra, Šaľa a Nové Zámky.

Od začiatku roka doteraz polícia eviduje päť prípadov úhynu dravcov v dôsledku otráv. "Posledný vyšiel najavo vo štvrtok dopoludnia v okrese Nitra," povedal pre TASR riaditeľ odboru environmentálnej kriminality Prezídia Policajného zboru Mário Kern.

Ochranári preto žiadajú verejnosť o spoluprácu. "Vyzývame obyvateľov, ktorí disponujú relevantnými informáciami k prípadom otráv vzácnych druhov vtákov, aby kontaktovali Štátnu ochranu prírody," uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Martin Lakanda.

V prípade nájdenia ďalšieho uhynutého dravca je však potrebné kontaktovať priamo políciu. ŠOP SR však upozorňuje, aby sa ľudia otrávených vtákov nedotýkali. "Napríklad pri jede karbofuran existuje riziko priotrávenia aj u človeka už pri prenose dotykom," varujú na svojej stránke.

Prípady zaregistrovalo aj Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. "Ochrana vzácnych druhov živočíchov patrí medzi kľúčové aktivity rezortu. S rozhorčením sme prijali správy o tom, že niekto v prírode umiestnil jedy, v dôsledku čoho došlo k otrave vzácnych vtákov," povedal Michal Lukáč z odboru komunikácie MŽP. Konkrétne kroky však ostávajú predovšetkým na polícii a ŠOP SR.

Otravy chránených vtákov sú na Slovensku dlhodobým problémom. Polícia v rokoch 2006-2017 riešila 25 prípadov usmrtenia dravých vtákov prostredníctvom otrávenej návnady. Z nich sa podarilo objasniť len jeden prípad, v ktorom boli obvinení dvaja páchatelia.