Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Štátni tajomníci Lesay a Korčok dostali pre majetkové priznania pokutu

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Štátni tajomníci ministerstiev financií a zahraničia Ivan Lesay a Ivan Korčok prídu o mesačný plat. Nepodali totiž majetkové priznania tak, ako im káže ústavný zákon o konflikte záujmov.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Štátni tajomníci ministerstiev financií a zahraničia Ivan Lesay a Ivan Korčok prídu o mesačný plat. Nepodali totiž majetkové priznania tak, ako im káže ústavný zákon o konflikte záujmov. Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií síce dali vysvetlenie, ale zákon hovorí podľa poslancov jasne. Výbor preto dnes pokuty odsúhlasil.

Otto Brixi zo Smeru-SD sa prihovára za to, aby bol výbor v niektorých prípadoch zhovievavejší. "Subjektívne vyhodnocovania a prihliadnutia na porušenia na tomto výbore by bola cesta do pekla," vyhlásila poslankyňa za KDH Monika Gibalová. "Nemali by sme tu byť skupinka technokratov. Boli tu ľudia v kóme, v ťažkých životných situáciách a prihliadali sme na to," reagoval Brixi.

Peter Osuský zo SaS súhlasí, že na kómu prihliadať treba. "Kóma je dobrý dôvod, to by som vždy zohľadnil. Ale všetko ostatné je nedbanlivosť," zdôraznil Osuský. Pridal sa aj Zsolt Simon z Mosta-Híd. Pripomína, že štátni tajomníci mali 30 dní na podanie majetkových priznaní a nestihli to. "Za 30 dní sa táto povinnosť splniť dá," zdôraznil.

Lesay nastúpil do funkcie v júni (17.6.), Korčok v auguste (1.8.). Majetkové priznania mali podať do 30 dní od nástupu do funkcie. Keďže to neurobili, mali to výboru vysvetľovať. Od pokuty ich však vysvetlenie neuchránilo.

Povinnosť podať majetkové priznanie sa v súčasnosti týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Majetkové priznanie musia podľa zákona podať napríklad aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ SIS, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc SR.

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Za verejného funkcionára sa navyše považuje osoba ešte rok odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie.