Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník Ilavský rokoval v Štrasburgu o Poloninách

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Ján Ilavský Foto: TASR/Michal Svítok

Parku, ktorý je zapísaný v zozname prírodných pamiatok UNESCO, udelili ocenenie rady v podobe Európskeho diplomu pre chránené oblasti.

Bratislava/Štrasburg 27. augusta (TASR) - O situácii v Národnom parku Poloniny rokoval tento týždeň (25.8.) v Štrasburgu so zástupcami Rady Európy štátny tajomník envirorezortu Ján Ilavský. Parku, ktorý je zapísaný v zozname prírodných pamiatok UNESCO, udelili ocenenie rady v podobe Európskeho diplomu pre chránené oblasti.

Ilavský na stretnutí so zástupkyňou generálneho tajomníka Rady Európy Gabriellou Battaini-Dragoni a generálnou riaditeľkou Rady Európy pre demokraciu (DGII) Snežanou Samardžić-Marković informoval o opatreniach na zvýšenie ochrany a starostlivosti o toto územie. Prediskutoval sa i pripravený návrh Programu starostlivosti o Poloniny a návrh vyhlásenia novej prírodnej rezervácie Borsukov vrch.

Dosiahnutý pokrok, ako aj zamýšľané iniciatívy predstaviteľky Rady Európy ocenili. Vyjadrili tiež pripravenosť rady na spoluprácu so Slovenskom v oblasti zachovania a ochrany chránených prírodných oblastí nachádzajúcich sa na jeho území.

Štátny tajomník pozval experta Rady Európy na medzinárodný workshop k problematike starostlivosti o Národný park Poloniny a územie Karpatských bukových pralesov, zapísané v zozname prírodných pamiatok UNESCO, ktorý sa uskutoční 17. septembra v Snine. Predstaviteľky Rady Európy prisľúbili účasť expertov Rady Európy.