Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štátny tajomník Parízek sa stretol s ministrami V4 a Austrálie

Zľava český minister zahraničných vecí Martin Stropnický, námestník poľského ministra zahraničných vecí Marek Magierowski, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek pózujú pred zasadnutím šéfov diplomacie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) 22. februára 2018 v Budapešti. Foto: TASR/DUNA/MTI/Tibor Illyes

Partneri v priebehu stretnutia potvrdili záujem o ďalší rozvoj spolupráce vo formáte V4 - Austrália a ocenili súčasnú vysokú úroveň vzťahov medzi Európskou úniou a Austráliou.

Budapešť 23. februára (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek sa vo štvrtok zúčastnil v Budapešti na historicky prvom stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky a Austrálskeho zväzu. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR).

Partneri v priebehu zmieneného stretnutia potvrdili záujem o ďalší rozvoj spolupráce vo formáte V4 - Austrália a ocenili súčasnú vysokú úroveň vzťahov medzi Európskou úniou a Austráliou. So zámerom ešte viac posilniť vzájomnú spoluprácu vyjadrili podporu skorému začiatku rokovaní o zmluve o voľnom obchode medzi EÚ a Austráliou.

Zároveň si vymenili názory na aktuálne zahraničnopolitické globálne i regionálne otázky vrátane migrácie, terorizmu, bezpečnostnej situácii v Ázii a námornej bezpečnosti.