Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Stavebné úrady by nemali byť mačkopsami miestnej a štátnej správy

Milan Ftáčnik Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdí Milan Ftáčnik.

Liptovský Mikuláš 22. marca (TASR) – Prezídium Únie miest Slovenska (ÚMS) vyjadrilo po svojom dnešnom zasadnutí v Liptovskom Mikuláši prostredníctvom prvého viceprezidenta Milana Ftáčnika nesúhlas so zmenou postavenia stavebných úradov v pripravovanom návrhu novely stavebného zákona.

„Mali by sa stať akýmisi mačkopsami, ktoré by boli pri samospráve a súčasne úradmi štátnej správy. Celkom tomu nerozumieme a nemôžeme s tým súhlasiť, lebo si myslíme, že systém, keď samosprávy sú zriaďovateľmi stavebných úradov a prevádzkujú ich, je lepší,“ zdôraznil Ftáčik.

ÚMS podľa neho naopak súhlasí s koncentráciou stavebných úradov do spoločných regionálnych stavebných úradovní. „Budú pripravovať kvalifikované návrhy rozhodnutí, ale ich definitívne spečatenie by malo zostať v rukách predstaviteľov dotknutej samosprávy, nie anonymného úradníka bez priamej zodpovednosti voči občanom,“ vysvetlil bratislavský primátor.

„Komunálny politik si nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Občania ju môžu voči nemu vyvodiť napríklad aj tak, že ho viac nezvolia, ale úradník nemá takúto zodpovednosť. Jeho rozhodovanie preto možno nemusí byť pri presadzovaní verejného záujmu až tak dôsledné. Toto môžu lepšie vykonávať ľudia, ktorí majú politickú zodpovednosť,“ dodal Ftáčnik.