Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a Európa chce byť pri tom

Na archívnej snímke europoslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je to kontinent s obrovským potenciálom mladých ľudí, uviedol Štefanec.

Brusel 23. februára (TASR) - Európska únia chce s africkými krajinami spolupracovať v oblasti energií i bezpečnosti. Uviedol to slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Afrika-EÚ v Angole. TASR o tom v piatok informoval Štefancov asistent Jozef Šimko.

"Rozvoj vzdelania, spolupráca v energetickej oblasti s využitím obnoviteľných zdrojov, osobitne zeleného vodíka, ale aj bezpečnostné otázky sú témami, ktoré chce Európska únia rozvíjať v rámci obojstranne výhodnej spolupráce," povedal Štefanec z Európskej ľudovej strany (EPP). Dodal, že Afrika ide vpred rýchlym tempom a Európa chce byť pri tom. "Je to kontinent s obrovským potenciálom mladých ľudí," uviedol.

Štefanec je náhradníkom v delegácii EP pri Parlamentnom zhromaždení Afrika-EÚ. Témami zasadnutia v hlavnom meste Angoly Luanda boli klimatická zmena, migrácia, ekonomický rozvoj, či globálna bezpečnosť.

Nemecký europoslanec z EPP Michael Gahler na sociálnej sieti X uviedol, že s predstaviteľmi afrických krajín rokovali aj o spoločných úlohách s cieľom dosiahnuť pokrok v spolupráci medzi Európou a Afrikou.