Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

I. ŠTEFANEC: Schválenie Etického kódexu moje rozhodovanie neovplyvní

Foto: TASR

Ivan Štefanec uviedol, že schválenie Etického kódexu nijako neovplyvní to, či v strane Pavla Freša ostane, alebo nie.

Bratislava 29. januára (TASR) - Skutočnosť, že Prezídium SDKÚ-DS schválilo v stredu (28.1.) večer Etický kódex už dávnejšie navrhnutý súčasným europoslancom Ivanom Štefancom, nijako neovplyvní Štefancovo rozhodovanie, či v strane Pavla Freša ostane, alebo nie. Potvrdil to dnes pre TASR s tým, že konečné rozhodnutie prednesie verejnosti do mesiaca.

"Na tom prezídiu som nebol, keďže som bol v Bruseli, informáciu som ale dostal. Avšak nie celkom rozumiem postupu, lebo Etický kódex prijalo Prezídium SDKÚ-DS už v júli 2013 a odvtedy čaká na schválenie ústrednou radou," povedal Štefanec s tým, že bude rád, ak kódex schváli aj tento stranícky orgán.

Štefanec už skôr označil Etický kódex za silný signál nielen pre členov, ale najmä pre verejnosť. V pôvodnom texte sa okrem iného píše, že členovia SDKÚ-DS presadzujú dodržiavanie princípov právneho štátu, presadzujú princíp transparentnosti vo verejnom a politickom živote a najmä zásadu "čo nie je tajné, je verejné" ako predpoklad vytvárania dôvery vo vzťahu k občanovi. Majú presadzovať tiež transparentné a súťažné spôsoby nakladania s verejným majetkom, transparentné súťažné metódy verejného obstarávania a podporovať slobodné voľby založené vždy na princípoch otvorenosti a rešpektovania voličov a všetkých občanov zainteresovaných v procese volieb. Členovia strany majú tiež odpovedať na každú otázku o ich politickej aktivite a integrite a brať na seba zodpovednosť za všetky svoje rozhodnutia.

Zároveň musia vykonávať zodpovedne a efektívne správu vecí verejných, zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť primeranú vážnosť a dôstojnosť verejnej funkcie, nesmú zneužívať verejnú funkciu na svoj osobný prospech alebo prospech svojich blízkych. V politickej súťaži majú dodržiavať pravidlá fair play, v diskusiách s oponentmi nepoužívať nemorálnu argumentáciu a vedome nešíriť nepravdivé informácie.

"Etický kódex SDKÚ-DS sa vzťahuje na všetkých členov a všetci sú povinní ho dodržiavať, konať v súlade s jeho ustanoveniami a podporovať ho. Všetci členovia SDKÚ-DS sú si vedomí, že z každého porušenia etických noriem uvedených v kódexe budú vyvodené dôsledky. Každý člen SDKÚ-DS je povinný oznámiť porušenie tohto kódexu predsedovi svojho miestneho zväzu," uvádza sa v dokumente.

Z SDKÚ-DS už odišli Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová, zakladateľ Mikuláš Dzurinda aj Ivan Mikloš. Nasledovali Martin Fedor (dnes Sieť) a Viliam Novotný, ktorý pomáha Eve Babitzovej s jej stranou Šanca. SDKÚ-DS opustil aj exminister školstva Eugen Jurzyca, ktorý sa pripojil k SaS, a tiež Jozef Mikuš. V Národnej rade SR zostali za SDKÚ-DS už len predseda Pavol Frešo a pokladník Ľudovít Kaník, strana už nemá poslanecký klub. Zostali jej ešte europoslanci Ivan Štefanec a Eduard Kukan, ktorý povedal, že zostane do konca.