Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štefanec: Misia EP má získať informácie o možnom zneužití eurodotácií

Na archívnej snímke Ivan Štefanec Foto: TASR Michal Svítok

Misia bude pozostávať z ôsmich europoslancov z výboru pre kontrolu rozpočtu, ako aj z výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Pôjde o zástupcov jednotlivých politických frakcií.

Košice 5. marca (TASR) – Osobitná kontrolná misia vyslaná Európskym parlamentom (EP) príde na Slovensku v najbližších dňoch pre závažné podozrenia, že vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky je spojená s podvodmi v oblasti európskych dotácií. Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca (KDH), ktorý zriadenie misie inicioval, pritom cieľom nie je nahrádzať vyšetrovanie, ale získavať informácie o podstate veci.

"Európsky parlament má kontrolnú funkciu nad európskym rozpočtom, preto ak sa objavia akékoľvek podozrenia zo zneužívania európskych prostriedkov, je našou povinnosťou skontrolovať stav, aby mali kolegovia z europarlamentu čo najlepšie informácie. Takisto sa objavili informácie o nekalých daňových praktikách, čo je veľká téma v Európskom parlamente, a iste aj toto bude predmetom misie," uviedol Štefanec v pondelok pre TASR.

Misia bude pozostávať z ôsmich europoslancov z výboru pre kontrolu rozpočtu, ako aj z výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. Pôjde o zástupcov jednotlivých politických frakcií. "Mandát má na Slovensku do troch dní a verím, že sa tak udeje v najbližších dňoch, pretože tá situácia je naozaj vážna. Na budúci týždeň budeme mať na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu takisto debatu o situácii na Slovensku s následnou rezolúciou. Pokiaľ by bola misia na Slovensku dovtedy, tak určite jej poznatky budú využité v tejto debate," uviedol Štefanec.

Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej (Smer-SD) sa takéto misie schvaľujú ad hoc a ich informácie môžu pomôcť pri prijímaných opatreniach na európskej úrovni. Podobná misia sa uskutočnila aj na Malte po zavraždení investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Témy ako pranie špinavých peňazí, podvody s DPH a ďalšie problémy sa podľa Smolkovej týkajú Slovenska i ďalších krajín EÚ a je potrebné to jednotne riešiť. "Myslím si, že európsky prokurátor je prvá cesta, ale je potrebná účinnejšia spolupráca tajných a všetkých bezpečnostných služieb naprieč Európou. Teraz to vyzerá tak, že každý štát si chráni svoje informácie a neposúva ich ďalej, a tak to v spoločnej Európe nemôžeme ísť," povedala.