Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

I. Štefanec: Odchod M. Dzurindu a I. Mikloša ma prekvapil

Ivan Štefanec, archívne foto Foto: TASR

Či dnešná udalosť urýchli zvolanie mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS, ktorý je plánovaný na prelome rokov, zatiaľ Štefanec povedať nevedel.

Bratislava 4. júna (TASR) - Rozhodnutie Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša odísť z SDKÚ-DS podpredsedu strany Ivana Štefanca prekvapilo. Priznal to dnes pred novinármi s tým, že to nikoho neteší, lebo to znamená oslabenie strany.

"Ideme bojovať v zložení, v akom sme. Ja podpredsedom ostávam," deklaroval. O kroku Dzurindu a Mikloša vopred nevedel, vraj sa to dozvedel až z médií. Pripúšťa aj interpretáciu, že ich postup je vyjadrením nedôvery voči vedeniu strany. Na otázku, či má líder SDKÚ-DS Pavol Frešo jeho dôveru, odvetil, že je to normálny predseda strany. "Každý má príležitosť na zlepšenie," odkázal.

Či dnešná udalosť urýchli zvolanie mimoriadneho Kongresu SDKÚ-DS, ktorý je plánovaný na prelome rokov, zatiaľ Štefanec povedať nevedel. Aj tejto téme sa bude totiž venovať štvrtkové (5. 6.) Prezídium strany.



Diskusia za zatvorenými dverami

Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor, ktorý nedávno hrozil odchodom zo straníckej funkcie, rozhodnutie Dzurindu a Mikloša komentovať nechcel. "Všetko o fungovaní alebo nefungovaní SDKÚ-DS si vydiskutujeme za zatvorenými dverami," avizoval. Frešo sa k situácii vyjadrí dnes na tlačovej konferencii.

Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá opustila rady SDKÚ-DS vlani, tvrdí, že ona svoju nespokojnosť s fungovaním tejto strany vyriešila. "Necítim teraz potrebu ani komentovať, ani sa vyjadrovať k tomu, čo sa v SDKÚ-DS deje. Musia si to vyriešiť," zdôraznila. Na margo pravice ako celku poznamenala, že jednotlivé strany si musia nájsť svoje pozície. "Slovensko potrebuje politikov, ktorí budú robiť normálnu politiku a ponúkať vecné riešenia," dodala.



Dzurinda a Mikloš svoj krok vysvetlili tým, že po neúspešnom volebnom výsledku v roku 2012 došlo k výmene vedenia s ambíciou reštartovať politiku SDKÚ-DS a vrátiť jej dôveru. "Dnes, po dvoch rokoch a viacerých voľbách, sa zdá, že táto ambícia ostáva nenaplnená. V poslednom čase sú opakovane medializované informácie o vnútorných sporoch, možných zmenách a výmenách vo vedení SDKÚ-DS, kde sa objavujú aj špekulácie v súvislosti s našimi menami," píšu politici vo vyhlásení.

Do týchto vnútrostraníckych diskusií sa podľa svojich slov zámerne nezapájali. "Chceli sme, nech nové vedenie má priestor pre uplatnenie svojej vízie pri plnej zodpovednosti za smerovanie SDKÚ-DS. Aby sme umožnili slobodnú výmenu názorov a neboli ani zo strany vedenia, ani zo strany jeho kritikov, a už vôbec nie zo strany médií, vťahovaní do tohto zápasu, rozhodli sme sa k dnešnému dňu ukončiť naše členstvo v SDKÚ-DS," dodali politici.