Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Štefanec: Premiér by sa mal stretnúť s farmármi, situácia sa zhoršuje

Na archívnej snímke eurposlanec Ivan Štefanec. Foto: TASR - Michal Svítok

Slová farmárov o nekomunikácii premiéra na brífingu potvrdil aj europoslanec Štefanec.

Bratislava 11. januára (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) by sa mal konečne stretnúť s poľnohospodármi, pretože zlá situácia v slovenskom poľnohospodárstve pretrváva. Uviedol to v piatok na brífingu poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec, za účasti zástupcov Iniciatívy poľnohospodárov Patrika Magdoška, Jaroslava Jánoša, Františka Oravca a Zsolta Molnára. Iniciatíva, podobne ako vlani, podľa nich opäť zvažuje verejné protesty v uliciach.

"Ešte v decembri som vyzval pána premiéra Pellegriniho, aby sa stretol s Iniciatívou poľnohospodárov, pretože oni sami sa o to snažia od marca minulého roku. Dovoľte, aby som zopakoval výzvu pre pána premiéra, aby konečne začal konať a aby sa stretol s týmito ľuďmi, pretože ich situácia sa stále zhoršuje," vyzval Štefanec.

Podľa Magdoškových slov predseda vlády doteraz neodpovedal ani na niekoľko listov, ktoré mu farmári v roku 2018 zaslali ohľadom svojej nedobrej situácie. Naposledy to podľa neho bolo po návšteve zástupcov EP na Slovensku koncom minulého roka. "Doteraz sme od premiéra nedostali žiadnu odpoveď," podčiarkol Magdoško.

Jedným z veľkých problémov, najmä menších farmárov na Slovensku, je podľa Magdoška tzv. náhradné užívanie pozemkov. Iniciatíva podľa neho má podozrenie, že veľkí agropodnikatelia sa nejako dohodli, že neumožnia malým farmárom prístup k pôde.

Slová farmárov o nekomunikácii premiéra na brífingu potvrdil aj europoslanec Štefanec. "Môžem dodať, že som sa tiež listom obrátil na pána premiéra pred Vianocami. Tiež nemám žiadnu odpoveď. Premiér neignoruje len farmárov, ignoruje dokonca aj Európsky parlament," dodal Štefanec.

"Vzhľadom na zapojenie sa poľnohospodárov z východu do predvolebnej kampane za europoslanca KDH a ich spoluprácu s OĽaNO, túto skupinku vnímame ako politickú iniciatívu. Predvolebné vyhlásenia tejto politickej iniciatívy a pána Štefanca preto nebudeme komentovať. Pripomíname, že pán Štefanec sa ako europoslanec poľnohospodárstvu nevenoval, práve naopak, ako bývalý šéf Coca Coly na Slovensku dodával produkty v dvojakej kvalite slovenským spotrebiteľom," reagovalo na brífing Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.