Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ŠTEFANEC: Slovensko je exportná ekonomika,preto je pre neho CETA dobrá

Ivan Štefanec, archívne foto. Foto: TASR

Slovenskí europoslanci vo väčšine dohodu podporujú a považujú ju za výhodnú.

Štrasburg 15. februára (TASR) – O ratifikácii obchodnej dohody CETA s Kanadou dnes rozhodne Európsky parlament. Slovenskí europoslanci vo väčšine dohodu podporujú a považujú ju za výhodnú.

"Slovensko je exportná ekonomika, 90 % nášho domáceho produktu tvorí export, a preto každá dobrá obchodná dohoda, ktorá zväčšuje priestor pre export, tak samozrejme je len a len pozitívna," vyhlásil slovenský europoslanec Ivan Štefanec za ľudovcov. Od odstránenia ciel medzi EÚ a Kanadou si sľubuje zvýšenie zamestnanosti a pokles cien pre spotrebiteľov. Argumenty odporcov CETA považuje za neopodstatnené a zavádzajúce.

Dohodu plánuje svojím hlasom podporiť europoslanec Richard Sulík za skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov. "CETA mi pripadá vyvážená, dobrá, preto ju podporím," uviedol europoslanec. Odporcom priznal právo protestovať proti dohode, ale CETA podľa neho prináša viac pozitív ako negatív.

Slovenská europoslankyňa z radov Progresívnej aliancie socialistov a demokratov Monika Smolková avizovala, že obchodnú dohodu s Kanadou v hlasovaní podporí, ale priznala, že mnoho jej straníkov má iný názor. "Naša frakcia je rozdelená, pretože Belgičania, Francúzi, Taliani, časť Čechov, Portugalcov a Španielov a určite všetci Rakúšania sú proti CETA," vysvetlila Smolková.

Proti dohode sa vyslovila aj jej stranícka kolegyňa, europoslankyňa Monika Beňová. Smolková napriek tomu očakáva, že dohoda bude dnes v EP rafitikovaná. Prínos dohody vidí napríklad v oblasti vedeckej spolupráce a jednoduchšom vycestovaní slovenských študentov do Kanady.



Dohoda CETA odstraňuje väčšinu ciel medzi EÚ a Kanadou s výnimkou verejných a audiovizuálnych služieb, dopravy a niekoľkých poľnohospodárskych produktov. Zjednocuje štandardy a prináša aj obojstranné uznávanie certifikátov celej palety výrobkov, vrátane potravín, hračiek aj elektroniky.

Uľahčuje pohyb pracovných síl a podnikanie pre európske firmy v Kanade. Občania Únie sa na základe uznávania odbornej kvalifikácie ľahšie uplatnia na kanadskom trhu. Európske firmy sa budú môcť uchádzať o kanadské vládne zákazky a vyvážať až 92 % typov potravín do zámoria.

Ak dnes EP dohodu ratifikuje, môže sa začať predbežne uplatňovať už od marca. CETA vojde definitívne do platnosti po ratifikácii v národných a regionálnych parlamentoch členských štátov EÚ.