Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

I. Štefanec: Vláda sa správa k inštitúcii ombudsmana macošsky

Ivan Štefanec Foto: TASR/Martin Baumann

Štefanec bol posledným, písomne prihláseným poslancom do rozpravy. Ústne sa následne prihlásilo sedem členov snemovne.

Bratislava 30. januára (TASR) - Verejný ochranca práv nie je podriadený vláde, je to nezávislá inštitúcia. Vláda SR sa k nej ale správa macošsky až arogantne. Na úvod druhého rokovacieho dňa mimoriadnej schôdze Národnej rady SR to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

"V EÚ nepoznáme prípad, kedy vláda odmietla rokovať o správe verejného ochrancu práv. Je to nielen arogancia k tejto inštitúcii, ale aj voči právam občanov a k občanom ako takým," upozornil.

Vládni poslanci opozícii vyčítajú, že sa snaží tému extrémizmu a fašizmu zneužiť na politikárčenie. Podľa Smeru-SD sa najmä Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) snaží túto schôdzu využiť na zviditeľnenie jej prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského.

Štefanec bol posledným, písomne prihláseným poslancom do rozpravy. Ústne sa následne prihlásilo sedem členov snemovne.

Výsledkom mimoriadneho rokovania parlamentu má byť podľa opozičného návrhu vyjadrenie vážneho znepokojenia nad postupom vlády z 8. januára, keď nebolo verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej umožnené prehovoriť na zasadnutí kabinetu, návrh, aby sa prerokovala mimoriadna správa ombudsmanky o možnom porušovaní základných práv a slobôd a požiadavka o uspokojivé vyriešenie sídla verejného ochrancu práv. Rokovanie svojimi podpismi iniciovali strany Ľudovej platformy. Uznesenie v takomto znení s veľkou pravdepodobnosťou neprejde a Smer-SD príde s vlastným textom.

Popoludní by mala prísť na rad v rámci riadnej schôdze pravidelná štvrtková Hodina otázok. Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) bude v rámci svojej pätnásťminútovky odpovedať na otázku svojho straníckeho kolegu Borisa Suska, ktorý chce vedieť, aké opatrenia pripravuje vláda na zvýšenie vymožiteľnosti práva.

Štefanec sa zase premiéra pýta, či môže zverejniť zoznam z emisnej kauzy. Tvrdí totiž, že kauza emisie už viac ako päť rokov traumatizuje slovenskú spoločnosť. "Dnes máte údajne k dispozícii od švajčiarskej polície zoznam osôb, ktoré si rozdelili 47 miliónov eur z tohto nevýhodného predaja. Môžete ho zverejniť tak, aby občania SR vedeli, kto sa nabalil za vašej prvej vlády na tomto nevýhodnom predaji?" pýta sa Fica Štefanec.