Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Štefanec: Výstava 100 rokov košického maratónu v EP zdôrazňuje mier

Na snímke europoslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Otvoreniu výstavy predchádzal príchod jedenástich slovenských bežcov, ktorých na nádvorí europarlamentu privítala predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Štrasburg 13. septembra (TASR) - Stému výročiu košického maratónu, najstaršiemu v Európe, je venovaná dočasná výstava fotografií, ktorú v priestoroch Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu v utorok večer pripravil slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH). Informuje o tom spravodajca TASR.

Otvoreniu výstavy predchádzal príchod jedenástich slovenských bežcov, ktorých na nádvorí europarlamentu privítala predsedníčka EP Roberta Metsolová a ktorí počas deviatich dní z Košíc do Štrasburgu prekonali 1291 kilometrov.

Štefanec pre TASR uviedol, že nápad vznikol z podnetu predstaviť širšej európskej verejnosti svetoznámy maratón, s čím súhlasil aj riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru (MMM) Branislav Koniar.

Prvé kilometre v Košiciach si zabehol aj Štefanec. Zdôraznil, že košický maratón svojím významom prekonáva hranice mesta a Slovenska a je známym celosvetovým podujatím. Ocenil skupinu bežcov, ktorí sa rozhodli myšlienku popularizácie MMM dokázať "behom na dlhú trať".



"Bežali z Košíc až do Štrasburgu na čele s otcom Petrom Gombitom, ktorý je dobre známy svojimi dlhými behmi do Vatikánu, Lúrd či Bruselu. Behom do Štrasburgu pomohli zvýrazniť storočnicu maratónu a pomohli aj otvoriť túto nevšednú výstavu," vysvetlil Štefanec.

Výstava v anglickom jazyku opisuje začiatky a hlavné historické momenty, ktoré počas 20. storočia ovplyvnili košický maratón, obsahuje mená všetkých víťazov a k dispozícii sú aj nonstop bežiace videozábery na veľkoplošnej obrazovke z rôznych slávnych momentov MMM.

Otvorenie výstavy svojím vystúpením spestril slovenský spevácky súbor Pantľička a riaditeľ MMM prítomným hosťom opísal, že košický maratón počas sto rokov pretrval, lebo dokázal odolať aj tým najnáročnejšom tlakom a historickým momentom.

"Chceme viac a v pozitívnom zmysle zvýrazniť Slovensko a samotnú myšlienku, na základe ktorej vznikol košický maratón, a to je myšlienka mieru, ktorá je dnes v Európe opäť aktuálna, keď vidíme zločineckú vojnu Ruska voči Ukrajine. Musíme pomáhať mieru a tolerancii. O tom pravidelne hovoríme aj na pôde Európskeho parlamentu a som rád, že aj touto výstavou môžeme k napĺňaniu tejto myšlienky prispieť," uviedol Štefanec.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)