Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Štefanec vyzve EK na preskúmanie vládneho návrhu k prípadu Váhostav-SK

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec v Európskom parlamente, archívne foto Foto: Kabinet Ivana Štefanca

Riešenie, ktoré v stredu (15.4.) oznámil premiér Fico, možno podľa Štefanca vnímať ako pomoc pre kamarátov tejto strany.

Brusel 16. apríla (TASR) - Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (nezávislý) má na dnes dohodnutú návštevu eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej. Chce ju poprosiť, aby Európska komisia (EK) preskúmala, či návrh zákona o reštrukturalizácii vlády Roberta Fica (Smer-SD) je v súlade s legislatívou EÚ o poskytovaní štátnej pomoci.

Riešenie, ktoré v stredu (15.4.) oznámil premiér Fico, možno podľa Štefanca vnímať ako pomoc pre kamarátov tejto strany. Nepomáha však tým, ktorí to potrebujú, a to malým živnostníkom a podnikateľom, ktorí v kauze Váhostav-SK ťahajú za kratší koniec.



"Chcem sa ešte dnes obrátiť na EK a stretnúť sa s komisárkou pre hospodársku súťaž. Mám dôvodné podozrenie, že riešenie, ktoré presadzuje Smer-SD v parlamente, zasahuje do oblasti hospodárskej súťaže a súvisí s nepovolenou štátnou pomocou," uviedol pre TASR Štefanec.

Podľa neho je absurdné, že ľudia sa majú skladať z verejných financií na zlé hospodárenie jednej firmy, ktorá predtým dostala zákazky z verejných zdrojov. V prípade tejto kauzy bude podľa europoslanca víťazom iba jedna firma, ktorá takýmto spôsobom dostane nepovolenú štátnu pomoc.



Štefanec pripomenul, že keď ide o daňové úľavy a veľké investičné stimuly, takéto prípady musí povinne preverovať exekutíva EÚ. Komisia je povinná sa podobnými podnetmi zaoberať a zaujať k nim stanovisko. To môže trvať aj niekoľko týždňov, experti komisie budú musieť najskôr preštudovať znenie zákona, až bude oficiálne zverejnený v Úradnom vestníku.