Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

I. Gašparovič: Musíme rozvíjať Štefánikove humanistické myšlienky

Pietnym kladením vencov na Bradle sa v sobotu 3. mája 2014 začala spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na snímke prezident SR Ivan Gašparovič kladie veniec na pietnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika pri Brezovej pod Bradlom v sobotu 3. mája 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Dnes sa konala spomienková slávnosť na Bradle pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Brezová pod Bradlom 3. mája (TASR) – Pietnym kladením vencov na Bradle sa dnes začala spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Aj napriek silnému vetru a dažďu prišli vzdať úctu tomuto slovenskému politikovi desiatky ľudí, medzi nimi i zahraniční veľvyslanci či predstavitelia historických vojenských spolkov zo Slovenska, Česka a ďalších krajín. Prezident SR Ivan Gašparovič vo svojom príhovore pripomenul, že M. R. Štefánik zahynul 4. mája 1919.

„Jeho vzácny život vyhasol práve vtedy, keď sa plný síl a nadšenia vracal na slobodnú slovenskú zem. Slobodný slovenský národ nemohol prijať generála Milana Rastislava Štefánika s príslušnými poctami, ako svojho hrdinu. Namiesto toho, aby sa stal vedúcou postavou slovenskej politiky, stráca život. Jeho životný odkaz je tu ale dodnes medzi nami,“ zdôraznil Gašparovič.



Prezident zároveň skonštatoval, že súčasné Slovensko a jeho obyvatelia sú dôstojnými pokračovateľmi Štefánikovho diela. „Verím, že sú nám jeho myšlienky nielen blízke, ale aj vlastné. Lebo sme ich prijali dnes za svoje. Slovenská spoločnosť má povinnosť stále rozvíjať odkaz, ktorý nám zanechal Milan Rastislav Štefánik. Platí to najmä pri rozvíjaní jeho humanistických, demokratických, ale aj republikánskych myšlienok,“ povedal prezident.

Fotogaléria: Kladenie vencov na Bradle


Didier Lopinot ocenil Štefánikov prínos pre mier

Pietnym kladením vencov na Bradle sa v sobotu 3. mája 2014 začala spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Na snímke pietna spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika na mohyle pri Brezovej pod Bradlom v sobotu 3. mája 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Štefánikov prínos pre mier a integráciu Európy dnes na Bradle ocenil aj veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot. „S osobnosťou Štefánika si uvedomujeme, že sloboda nikdy nie je definitívna, ale je potrebné ju brániť každý deň a všade,“ pripomenul vo svojom príhovore.

Spomienková slávnosť pri príležitosti 95. výročia smrti generála Štefánika po pietnom kladení vencov pokračuje v Brezovej pod Bradlom otvorením výstavy s názvom Obrana hraníc Československa v rokoch 1918–1919 i autogramiádou generálneho biskupa ECAV na Slovensku Miloša Klátika, ktorý je autorom knihy V Tvojej ruke sú naše časy. Súčasťou osláv sú aj spomienkové pobožnosti v evanjelickom chráme, slávnostné odovzdanie repliky zástavy Československých légií a fakľový pochod historickou cestou na Bradlo, kde sa večer pri Mohyle M. R. Štefánika zapália vatry a odznejú slávnostné príhovory.

Minister M.Glváč: Je našou povinnosťou pripomíňať si každoročne toto výročie