Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kerry odovzdal Z. Števulovej ocenenie International Women of Courage

John Kerry, archívne foto Foto: TASR/AP

Slovenka Zuzana Števulová, ktorá je riaditeľkou mimovládnej neziskovej organizácie Liga za ľudské práva, je jednou zo 14 ocenených žien z celého sveta.

Bratislava 29. marca (TASR) - Minister zahraničných vecí USA John Kerry dnes odovzdal Zuzane Števulovej ocenenie International Women of Courage. Získala ho za jej veľké osobné nasadenie v odvážnom boji za práva utečencov a migrantov aj počas migračnej krízy v Európe. Informáciu prinieslo Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

Zuzana Števulová, ktorá je riaditeľkou mimovládnej neziskovej organizácie Liga za ľudské práva, je jednou zo 14 ocenených žien z celého sveta. Ocenenie International Women of Courage Award sa udeľuje ženám za výnimočnú odvahu a líderstvo pri obhajovaní ľudských práv, zrovnoprávnenia žien či za prínos k sociálnemu pokroku, pričom sú často vystavené vážnym bezpečnostným rizikám, priblížila americká ambasáda.

Tento rok je pritom 10. výročím udeľovania ocenenia. Od roku 2007 ju dostalo takmer 100 žien zo 60 krajín sveta.

Števulová pri tejto príležitosti vyjadrila vieru, že je morálnou povinnosťou všetkých zabezpečiť, aby sa s utečencami a migrantmi zaobchádzalo s rešpektom a úctou a aby mohli užívať svoje práva, nájsť bezpečie a čo najskôr pokračovať vo svojom bežnom živote. "Nepotrebujeme na to veľa. Všetky nástroje a prostriedky máme k dispozícii a niekedy stačí len malá skupina pozorných a odhodlaných občanov na to, aby sme dosiahli zmenu," uviedla Števulová.

Liam Wasley, ktorý je chargé d'affaires Veľvyslanectva USA v Bratislave, vysvetlil, že Števulová na čele Ligy za ľudské práva vynakladá veľké úsilie na zvýšenie povedomia o právach utečencov a venuje veľa osobného času na pomoc migrantom a občanom v núdzi. Ministerstvo zahraničných vecí USA ju podľa neho ocenilo za to, že neustále upozorňovala na nutnosť väčšej pomoci a súcitu s utečencami a ľuďmi v núdzi.

Liga za ľudské práva tiež získala vlani v novembri cenu Človeka za dlhodobý prínos k pomoci utečencom. Riaditeľ občianskeho združenia Človek v ohrození Branislav Tichý odôvodnil, že ocenenie udelili za výbornú prácu pri integrácii cudzincov na Slovensku. Mimovládna organizácia sa dlhodobo venuje pomoci utečencom, ktorí prídu na Slovensko. Pomáha pri poskytovaní právnej pomoci, ako aj pri aktivitách, akou je napríklad snaha ovplyvňovať verejnú politiku v oblasti integrácie cudzincov na Slovensku.