Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Trestné stíhanie Jozefa M. v kauze nebankových subjektov prerušili

Na archívnej snímke Jozef M. Foto: TASR/Michal Svítok

Senát NS SR trestné stíhanie u obžalovaného prerušil, a to z dôvodu, že nemožno obžalovaného pre ťažkú chorobu postaviť pred súd.

Bratislava 21. marca (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR prerušil trestné stíhanie podnikateľa Jozefa M. obžalovaného v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia. Dôvodom je, že obžalovaného nemožno pre ťažkú chorobu postaviť pred súd.

"Senát NS SR v stredu (20. 3.) na neverejnom zasadnutí rozhodol v trestnej veci Jozefa M. tak, že trestné stíhanie u obžalovaného prerušil, a to z dôvodu, že nemožno obžalovaného pre ťažkú chorobu postaviť pred súd. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo, pribraním štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia, znalecké dokazovanie za účelom preverenia, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí," uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Ako dodala, senát NS SR sa bude pravidelne, každých šesť mesiacov, informovať o zdravotnom stave obžalovaného, a to za účelom zistenia, či dôvody prerušenia trestného stíhania naďalej trvajú, alebo pominuli.

"Rozhodnutie senátu NS SR rešpektujeme a nemám k tomu čo dodať," uviedol pre TASR obhajca Peter Filip.

V polovici februára tohto roku NS SR ešte stále nedisponoval všetkými znaleckými posudkami týkajúcimi sa zdravotného stavu podnikateľa Jozefa M., ktorý je obžalovaný v kauze podvodu voči nebankovým subjektom a bol vylúčený na samostatné konanie. Predsedníčka senátu vtedy urgovala posledného zo znalcov, bez ktorého nebolo možné uzavrieť znalecké dokazovanie vo veci, či obžalovanému Jozefovi M. zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. Pôvodne mal mať NS SR k dispozícii všetky posudky do konca septembra 2018, keď o predĺženie lehoty požiadal jeden zo štyroch znalcov.

V trestnej veci Jozefa M. predsedníčka senátu NS SR uznesením koncom júna minulého roku pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctva a farmácie. Znalecké posudky zo strany troch znalcov NS SR boli postupne doručované.

Podnikateľa Jozefa M. predsedníčka trojčlenného senátu NS SR Gabriela Šimonová 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav vylúčila na samostatné konanie. Pôvodne ho vtedy mala na verejné zasadnutie eskortovať polícia. Tá to však pre lekárske správy a práceneschopnosť urobiť nemohla.

V ten istý deň tento senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu voči nebankovým subjektom BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Pachinger si trest odpykáva, keď ho zadržala polícia v Justičnom paláci na inom pojednávaní. Brtvu zadržali v Trnave, ale aktuálne je už podmienečne prepustený na slobodu.

Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovým subjektom Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Výberová chronológia v kauze podvodu nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia



21. októbra 2002 - Jozefa M. zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse vycestovať do Rakúska. V tento deň sa nedostavil na policajný výsluch.

24. októbra 2002 - Po podrobnom výsluchu vzal službukonajúci sudca Okresného súdu Košice I Jozefa M. a jeho spoluobvineného Patrika Pachingera do vyšetrovacej väzby.

23. augusta 2004 - S návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia vyšetrovanie v kauze údajného tunelovania skrachovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest. Jozef M., Patrik Pachinger a Dávid Brtva boli obvinení z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z podvodu. Jozef M. celú činnosť koordinoval. Práve on dal pokyn, aby vo februári 2002 zatvorili pobočky BMG a Horizontu pod zámienkou auditu.

19. apríla 2005 - Generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka nariadil prepustenie obvineného Jozefa M. na slobodu.

1. decembra 2006 - Sudca Špeciálneho súdu (ŠS) rozhodol, že podnikateľ Jozef M. zostáva vo vyšetrovacej väzbe. Dôvodom na uvalenie väzby bolo, že Jozef M. sa nezdržiaval na adrese, prostredníctvom ktorej s ním komunikoval súd a vyhýbal sa súdnemu konaniu.

15. januára 2007 - Jozef M. požiadal Špeciálny súd o prepustenie z väzby na kauciu 500.000 korún (16.596,96 eura). Pred senátom ŠS sa začalo konanie v kauze tunelovania nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia bez hlavného obžalovaného. Súd v Pezinku akceptoval jeho žiadosť na konanie bez jeho prítomnosti.

23. apríla 2007 - Prokurátor navrhol Jozefovi M. ako údajnej hlave zločineckej skupiny trest 11,5 roka v najľahšej, prvej nápravnovýchovnej skupine, peňažný trest 5 miliónov korún (165.969,59 eura) a zákaz podnikateľskej činnosti vo finančníctve na desať rokov. Rovnaký trest navrhol aj spoluobžalovanému Dávidovi Brtvovi. Pre Patrika Pachingera navrhol prokurátor osem rokov nepodmienečne v prvej nápravnovýchovnej skupine a peňažný trest 3 milióny korún (99.581,76 eura).

27. apríla 2007 - Senát ŠS v Pezinku uznal Jozefa M. za vinného z trestného činu založenia, zosnovania a podpory zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov Horizont a BMG a odsúdil ho na 12 rokov odňatia slobody v tretej nápravnovýchovnej skupine.

26. júna 2007 - Najvyšší súd SR zamietol žiadosť Jozefa M. a jeho spoločníkov Dávida Brtvu a Patrika Pachingera o prepustenie z väzby a predĺžil ju do 30. novembra 2007.

11. októbra 2007 - NS SR na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku nad Jozefom M. a prípad vrátil na ŠS.

23. októbra 2007 - Plénum Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí rozhodlo, že Najvyšší súd SR musí prepustiť podnikateľa Jozefa M. a vyplatiť mu náhradu trov vo výške 7492 korún (248,69 eur). Svoje rozhodnutie zdôvodnil Ústavný súd SR tým, že Najvyšší súd SR uznesením z 26. júna 2007, ktorým sa lehota trvania väzby Jozefa M. predĺžila do 30. novembra 2007, porušil základné ústavné a ľudské práva sťažovateľa.

25. októbra 2007 - Jozefa M. prepustili z väzby. NS SR tak urobil na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR.

4. júna 2008 - Hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, ktoré sa malo začať po viac ako mesačnej prestávke, senát Špeciálneho súdu v Pezinku približne po hodine odročil.

16. januára 2009 - Hlavné pojednávanie prerušili do 23. januára. Pred súd neprišiel obžalovaný Patrik Pachinger. Svojmu advokátovi ráno zaslal SMS správu o tom, že je s manželkou, ktorá rodí v handlovskej nemocnici.

23. januára 2009 - Hlavné pojednávanie sa nezačalo ani na šiesty pokus. Pre práceneschopnosť obžalovaného Dávida Brtvu proces odročili.

10. februára 2009 - Proces na Špeciálnom súde v Pezinku opäť odročili. Súd vypočúval svedkov - bývalého manažéra nebankových subjektov Mariána Šebeščáka a novinárku Zuzanu Szatmáry. Tá sprostredkovala zverejnenie videozáznamu, ktorý Fruni nahral na lodi v Chorvátsku, prostredníctvom slovenského denníka. V rozhovore sa mali muži rozprávať o predaji spoločnosti BMG Invest.

19. marca 2009 - Proces s Jozefom M., Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom Špeciálny súd v Pezinku odročil. Dôvodom bola práceneschopnosť obhajcov.

27. apríla 2009 - Špeciálny súd opäť odročil hlavné pojednávanie s Jozefom M., Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom.

3. augusta 2009 - Hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných odročil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku na neurčito. Dôvodom bola ospravedlnená neprítomnosť obžalovaného Patrika Pachingera pre pretrvávajúce zdravotné problémy.

17. februára 2010 - ŠTS v Pezinku odročil hlavné pojednávanie s trojicou obžalovaných. Urobil tak aj 22. marca 2010.

15. apríla 2010 - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie, dostavili sa všetci obžalovaní a vypovedať prišlo päť zo šiestich predvolaných svedkov.

26. mája 2010 - Proces ŠTS v Pezinku odročil. Obžalovaný Dávid Brtva si údajne pri vystupovaní z auta poranil koleno a mal problémy s chôdzou.

3. januára 2011 - Hlavné pojednávanie ŠTS v Pezinku odročil. Dôvodom bola ospravedlnená práceneschopnosť obžalovaného Patrika Pachingera, ktorý nesúhlasil, aby sa pojednávalo bez neho.

7. marca 2011 - Hlavné pojednávanie pokračovalo, prišli všetci obžalovaní, vrátane Patrika Pachingera. Proces napokon odročili.

7. septembra 2011 - Proces v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom troch svedkov. Jedným z nich bol policajný prezident Jaroslav Spišiak.

5. novembra 2012 – Proces pokračoval na ŠTS v Pezinku výsluchom bývalého riaditeľa televízie Nova Vladimíra Železného. Svedok vypovedal prostredníctvom telemosta z Brna.

4. februára 2013 – Proces v prípade tunelovania nebankových subjektov bol zrušený pre práceneschopnosť zákonného sudcu.

21. februára 2014 – Dávida Brtvu podmienečne prepustili z väzenia. Rozhodol o tom Okresný súd v Trnave, ktorý mu aj určil skúšobnú lehotu na štyri roky, rozhodnutie trnavského súdu bolo právoplatné. Obžalovaný si vo väznici v Hrnčiarovciach nad Parnou, okres Trnava, odpykával trest za spreneveru.

6. marca 2014 - Pojednávanie v kauze nebankoviek opäť nemohlo pokračovať. Problémom bola obhajoba obžalovaného Patrika Pachingera, pretože jeho obhajca ho odmietol ďalej zastupovať. Patrik Pachinger povedal, že ho to prekvapilo. ŠTS ho vyzval, aby si do troch dní vybral nového obhajcu. Obžalovanému výzvu doručili 3. marca 2014, no nového obhajcu nemal a bez toho nemohlo pojednávanie pokračovať.

5. mája 2014 - Senát ŠTS v Pezinku v procese s Jozefom M. a jeho dvoma spoločníkmi - Dávidom Brtvom a Patrikom Pachingerom v kauze tunelovania nebankových subjektov nepristúpil k čítaniu záverečných rečí a hlavné pojednávanie odročil. Proces sa musel odročiť z dôvodu, že sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia.

4. augusta 2014 - Na pojednávaní na ŠTS v Pezinku sa zúčastnili obžalovaní Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger. Predseda senátu a prokurátor špecializovanej prokuratúry sa pri vypočúvaní zaujímali najmä o finančnú správu a účtovníctvo spoločností Horizont Slovania a BMG invest, ktoré skončili v konkurze, ako aj o postup pri odškodňovaní veriteľov.

18. novembra 2014 – Senát ŠTS v Pezinku odročil pojednávanie, keďže Patrik Pachinger sa ospravedlnil z vážnych zdravotných dôvodov a súhlas na konanie v neprítomnosti nedal.

10. marca 2015 – Vynesenie rozsudku sa skomplikovalo. ŠTS v Pezinku rozhodol, že bude čakať na vydanie Františka Matíka, ktorého koncom januára 2015 zadržali v Srbsku. Predseda senátu pojednávanie odročil, stotožnil sa s návrhom obhajcu Jozefa M., aby bol ešte vypočutý Matík.

26. mája 2015 – Súdne pojednávanie s Jozefom M. a ďalšími dvoma obžalovanými sa neuskutočnilo. Súd čakal na dodanie zadržaného Františka Matíka, ktoré sa do lehoty naplánovaného termínu nezrealizovalo.

14. októbra 2015 – V kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku odzneli záverečné reči.

21. októbra 2015 – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku padol rozsudok. ŠTS odsúdil Jozefa M. na trest odňatia slobody na deväť rokov, Dávida Brtva taktiež na deväť rokov a Patrika Pachinger na trest odňatia slobody v dĺžke trvania sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Dávida Brtvu a Patrika Pachingera. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali.

27. apríla 2017 - Najvyšší súd SR vytýčil termín odvolacieho procesu vo veci Jozefa M. a spol. na koniec júna 2017.

20. júna 2017 - Proces na NS SR bol zrušený z dôvodu práceneschopnosti predsedníčky senátu NS SR, ktorej bola vec pridelená.

24. novembra 2017 - Na NS SR doručili písomné ospravedlnenie obhajcu obžalovaného Jozefa M. Petra Filipa o jeho neúčasti na vytýčenom verejnom zasadnutí NS v trestnej veci obžalovaného Jozefa M. a spol. Po vzájomnej porade predsedníčka senátu zrušila vytýčený termín verejného zasadnutia u všetkých predvolaných.

28. februára 2018 - Odvolacie konanie s Jozefom M. sa na NS SR opäť nekonalo, proces odročili. Súd požiadal obhajcu obžalovaného, aby predložil lekárske potvrdenia, či sa skutočne nemohol Jozef M. na verejnom zasadnutí zúčastniť. Neprišiel ani Patrik Pachinger, ktorý dlhodobo plánuje operáciu očí. Nedostavil sa ani jeho advokát, ktorý je na dovolenke. Jozef M. prostredníctvom svojho právneho zástupcu Petra Filipa predložil trojčlennému senátu NS SR päť lekárskych správ. Trpel virózou, bronchitídou a mal vysoké horúčky.

28. marca 2018 - V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest bol Dávid Brtva odsúdený na deväť rokov za mreže a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na sedem rokov. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa M. vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a polícia ho na proces neeskortovala. Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpil, keďže bol po operáciách oboch očí a práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí zúčastnil. NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu.

4. apríla 2018 - Dávid Brtva, právoplatne odsúdený NS SR na deväťročný trest odňatia slobody zatiaľ do väzenia nenastúpil.

27. apríla 2018 - Dávid Brtva a Patrik Pachinger zatiaľ do väzenia nemusia nastúpiť. Predsedníčka senátu Najvyššieho súdu SR zrušila príkaz na dodanie do výkonu trestu Patrika Pachingera a Dávida Brtvu z dôvodu zachovania ich základných ústavných práv, a to najmä práva na rozhodnutie o ich žiadostiach, o ktorých bude rozhodovať ŠTS v Pezinku.

5. júna 2018 - Noví znalci budú skúmať zdravotný stav podnikateľa Jozefa M., ktorý je obžalovaný a zatiaľ neprávoplatne odsúdený v kauze podvodu a tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

19. júna 2018 - Odvolacie konanie s Patrikom Pachingerom sa na Okresnom súde v Bratislave nekonalo, odročili ho na neurčito z dôvodu, že uznesenie o započítaní vydávacej väzby nie je právoplatné a toto je potrebné na komplexné posúdenie žiadosti o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody.

20. júna 2018 - V trestnej veci Jozefa M. predsedníčka senátu Najvyššieho súdu SR uznesením pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia. Dôvodom je preverenie, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. Podľa výsledku znaleckého dokazovania bude súd postupovať ďalej v zmysle Trestného poriadku.

2. júla 2018 - Približne o 8.30 h polícia v Justičnom paláci zatkla Patrika Pachingera, právoplatne senátom Najvyššieho súdu SR odsúdeného v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Pachinger sa dostavil na pojednávanie Okresného súdu (OS) Bratislava I, kde žiadal o odvolacie konanie - podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. OS Bratislava I odročil verejné zasadnutie na neurčito, keďže si vyžiadal spis a rozhodnutie OS Bratislava IV vo veci prečinu zanedbania povinnej výživy, aby tak objektívne posúdil správanie odsúdeného po prepustení z väzby na slobodu.

10. júla 2018 - Spred budovy Okresného súdu v Trnave odviedli príslušníci kriminálnej polície Dávida Brtvu, ktorý mal úmysel zúčastniť sa na verejnom pojednávaní vo veci rozhodnutia o jeho podmienečnom prepustení. Pojednávanie sudca odročil na koniec augusta.

22. novembra 2018 - Najvyšší súd (NS) SR do tohto dňa nedisponoval všetkými znaleckými posudkami, týkajúcimi sa zdravotného stavu podnikateľa Jozefa M., obžalovaného v kauze podvodu na nebankové subjekty, a bol vylúčený na samostatné konanie. Pôvodne mal mať NS SR k dispozícii všetky posudky do konca septembra, keď o predĺženie lehoty požiadal jeden zo štyroch znalcov.

14. februára 2019 - NS SR do tohto dňa stále nedisponoval všetkými znaleckými posudkami, týkajúcimi sa zdravotného stavu podnikateľa Jozefa M., ktorý bol obžalovaný v kauze podvodu voči nebankovým subjektom a bol vylúčený na samostatné konanie. Pôvodne mal mať NS SR k dispozícii všetky posudky do konca septembra 2018. V trestnej veci Jozefa M. predsedníčka senátu NS SR uznesením koncom júna minulého roku pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctva a farmácie. Znalecké posudky zo strany troch znalcov NS SR boli postupne doručované.