Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dlhoročný a stíhaný bratislavský sudca odchádza do dôchodku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Desiatky mediálne známych káuz, ktoré neboli roky právoplatne vyriešené sa možno budú musieť pojednávať odznova aj s dokazovaním, teda opätovným predvolaním svedkov a znalcov.

Bratislava 27. januára (TASR) - Dlhoročný a obžalovaný sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj M. odchádza od 1. marca do dôchodku a to môže skomplikovať viac ako sto jeho nevyriešených prípadov.

Ku koncu decembra 2015 mal tento sudca nevybavených 119 trestných vecí, ktoré sa týkali 183 osôb. TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Trestné stíhanie voči Jurajovi M. by mal v budúcnosti riešiť Krajský súd v Trenčíne. Pôvodne v júni 2015 Okresný súd v Trenčíne voči nemu stíhanie zastavil. Juraj M. je obžalovaný z prečinu marenia úlohy verejného činiteľa. Žalobu na neho podal prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR koncom marca minulého roka.

Keďže Juraj M. pôjde do dôchodku, môže nastať situácia, že desiatky mediálne známych káuz, ktoré neboli roky právoplatne vyriešené sa budú musieť pojednávať odznova aj s dokazovaním, teda opätovným predvolaním svedkov a znalcov.

Juraj M. bol zákonným sudcom napríklad v kauze mafiánskych vrážd, bankomatovej mafie, podnikateľa Ivana B., ktorý mal vydierať v mene expredsedu vlády Vladimíra Mečiara, autíčkarskeho gangu Martina R. či brutálnej vraždy v Petržalke, kde je obžalovaný Martin J., alebo objednávateľov dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave.

Sudcu roku 2015 odvolací päťčlenný senát Najvyššieho súdu SR odsúdil za prieťahy na 50-percentné zrážky z platu na obdobie šiestich mesiacov. Sudca sa 30. marca na pojednávaní na NS SR priznal k zavineniu prieťahov v šiestich prípadoch.

V súčasnosti vrátane Juraja M. na Okresnom súde Bratislava I pracuje sedem trestných sudcov. Ďalší z nich a to Ján J. avizoval, že v tomto roku požiada o odchod do dôchodku a sudca Stanislav D. zase požiadal o preloženie na iný bratislavský súd. Zároveň Stanislav D. čelí disciplinárnemu konaniu za pochybenia, predsedníčka Okresného súdu Bratislava I navrhuje, aby bol zbavený funkcie sudcu. Aj tieto odchody by spôsobili ďalšie dlhoročné prieťahy v neuzavretých trestných prípadoch.