Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Stovky ľudí sa rozlúčili s obeťami leteckého nešťastia parašutistov

Letecký hangár s vystavenými rakvami obetí počas poslednej rozlúčky s pilotmi a parašutistami na letisku v Slavnici 26. augusta 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na smútočne odeté letisko v Slavnici sa už od rána schádzali ľudia.

Slavnica 26. augusta (TASR) – Stovky príbuzných, priateľov, predstaviteľov štátnych a samosprávnych inštitúcií, ale aj desiatky ľudí, ktorí si zamilovali letecký a parašutistický šport, sa dnes na letisku Aeroklubu Dubnica nad Váhom v Slavnici rozlúčili s obeťami minulotýždňového leteckého nešťastia nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese.

Na smútočne odeté letisko v Slavnici sa už od rána schádzali ľudia, ktorí kládli vence a zapaľovali sviece pred hangármi s fotografiami siedmich obetí nešťastia. „Prežívame všetci obrovskú bolesť a žiaľ, keď odprevádzame na posledný let a posledný zoskok obetavých ľudí a vynikajúcich priateľov. Ďakujeme za všetko, čo ste vykonali pre rozvoj slovenského letectva a parašutizmu. Symbolicky sa budeme s vami aj naďalej stretávať. Verím, že na modrej oblohe vašu dušu vždy nájdeme,“ povedal v smútočnom prejave predseda Slovenského národného aeroklubu Milana Rastislava Štefánika Ján Mikuš.



„Konečne sa nám podarilo zozbierať naozaj dobrých ľudí, ktorí by ten rekord skočili. Je nám ľúto, že to nevyšlo ani na prvýkrát, ani jeden zoskok. V každej tej mašine boli ľudia, ktorí mali veľa zoskokov, mali natrénované skupinové zoskoky, preto sa ich aj veľa dostalo von. Boli to ľudia, s ktorými bola zábava, s každým z nich. Ak budú mať ostatní parašutisti záujem, pokúsime sa na budúci rok presne v deň tragédie ten rekord urobiť. Na ich počesť,“ povedal organizátor pripravovaného rekordného zoskoku Patrik Minár.



Telesné pozostatky piatich obetí boli počas smútočného aktu vystavené v jednom z hangárov slavnického letiska. Rozlúčku s obeťami nešťastia ukončili prelety športových lietadiel s čiernymi stuhami a lietadla L 410 – rovnakého stroja, v akom našlo 20. augusta smrť sedem ľudí.

Lietadlá s čiernymi stuhami prelietavajú ponad smútočné zhromaždenie na záver poslednej rozlúčky s pilotmi a parašutistami na letisku v Slavnici 26. augusta 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

K tragickej nehode došlo počas nácviku hromadného zoskoku nad obcou Červený Kameň. V dvoch lietadlách bolo po 17 parašutistov a dvaja členovia posádky. Štyria členovia posádky a traja parašutisti prišli pri nehode o život, 31 parašutistom sa podarilo včasným vyskočením z lietadiel zachrániť. Nešťastie vyšetruje Letecký a námorný vyšetrovací útvar ministerstva dopravy, trosky oboch lietadiel skúmajú experti, výsledky vyšetrovania by mali byť známe do mesiaca.