Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Stovky veriacich, priateľov a známych sa rozlúčili so zosnulým kňazom

V utorok 1. mája zomrel 87-ročný katolícky kňaz, generál takzvanej podzemnej cirkvi a disident z obdobia komunizmu v bývalej ČSSR Vladimír Jukl (na snímke pár dní pred smrťou, 25. apríla 2012). Foto: Pavol Demeš

Svätú omšu s pohrebnými obradmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave slávil spolu s ďalšími biskupmi a kňazmi bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Bratislava 9. mája (TASR) - Stovky veriacich, priateľov a známych sa v utorok 8. mája rozlúčili s katolíckym kňazom Vladimírom Juklom, ktorý zomrel 1. mája vo veku 87 rokov. Svätú omšu s pohrebnými obradmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave slávil spolu s ďalšími biskupmi a kňazmi bratislavský arcibiskup a metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Vladimíra Jukla oceňujú veriaci, duchovní i jeho priatelia a známi ako človeka, ktorý sa celý život snažil o službu pravde, dobru a láske. Bol väznený za náboženskú činnosť, tajne ho ordinovali, spolu so Silvestrom Krčmérym stál pri zrode sekulárneho inštitútu Spoločenstvo Fatima.

V utorok 1. mája zomrel 87-ročný katolícky kňaz, generál takzvanej podzemnej cirkvi a disident z obdobia komunizmu v bývalej ČSSR Vladimír Jukl (na snímke pár dní pred smrťou, 25. apríla 2012).
Foto: Pavol Demeš
Arcibiskup Zvolenský spomenul roky štúdií a práce V. Jukla, ako aj roky jeho perzekúcie a väznenia, jeho spoluprácu so Silvestrom Krčmérym a chorvátskym kňazom Tomislavom Kolakovičom, či pozornosť, ktorú venoval mládeži.

Kardinál Ján Chryzostom Korec, ktorý Vladimíra Jukla vysvätil za kňaza, si na zosnulého zaspomínal v kondolenčnom liste. Ocenil najmä dlhoročnú vzájomnú spoluprácu s ním.

Za Konfederáciu politických väzňov sa so zosnulým kňazom rozlúčil bývalý politický väzeň, básnik Rudolf Dobiáš. S príhovorom vystúpil aj bývalý disident František Mikloško a ďalší.

Po pohrebnej sv. omši v Katedrále sv. Martina sa smútočné zhromaždenie presunulo na cintorín v bratislavskom Slávičom údolí, kde na zosnulého kňaza v príhovoroch spomínali predstavitelia Fóra kresťanských inštitúcií, Hnutia kresťanských rodín, Jednoty slovenských matematikov a iní. Po ruskej mariánskej piesni, ktorú prítomní zaspievali, Vladimíra Jukla pochovali vedľa jeho príbuzných, priblížila rozlúčku TK KBS.