Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Z dôvodu štrajku je dnes podľa ministerstva zatvorených 58 škôl

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov štrajk dnes o 9.40 hodine podporovalo 8745 pedagógov zo 691 škôl.

Bratislava/Trnava/Pezinok 2. februára (TASR) – Počet škôl, ktoré dnes z dôvodu štrajku učiteľov zostali zatvorené oproti piatku (29.1.), poklesol. Kým v piatok bolo zatvorených 111, dnes je to 58 škôl, čo predstavuje 0,86 percenta z celkového počtu 6724 škôl na Slovensku. Informuje o tom ministerstvo školstva. Údaje zaslali rezortu okresné úrady k 9.00 h.

"V Prešovskom kraji neštrajkuje už ani jedna škola, v Košickom sú to štyri, v Trenčianskom tri. Najviac zatvorených škôl ostalo v Bratislavskom kraji, kde ich je 19 a v Banskobystrickom, kde štrajkuje 12 škôl," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. V Trnavskom kraji je zatvorených osem škôl, v Nitrianskom dve a v Žilinskom desať. Rezort upozorňuje, že podľa vyhlášky riaditelia škôl majú povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania, ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna.

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá. Kým v pondelok (1.2.) ich bolo takmer 9300, dnes o 10.00 h ich bolo viac ako 8600. Počet zapojených škôl je približne na rovnakej úrovni ako v pondelok, a to 700. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

TRNAVSKÝ KRAJ


V Hlohovci, Piešťanoch, Seredi a Senici ani dnes školy neotvorili

Na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) zostalo dnes v štrajku spolu 23 pedagógov. Z celkového počtu učiteľov to predstavuje 1,2 percenta. Najviac, desať, je zapojených na Gymnáziu F. V. Sasinka v Skalici.

Štrajk má podporu aj na Gymnáziu Jána Hollého v Trnave, Strednej odbornej škole v Hlohovci, Obchodnej akadémii vo Veľkom Mederi a na Gymnáziu Vojtecha Mihálika v Seredi. Všade je zabezpečené náhradné vyučovanie.

V Hlohovci zostávajú aj dnes pre štrajk zatvorené tri školy. ZŠ na Podzámskej ulici predpokladá, že od stredy 3. februára obnoví vyučovanie na prvom stupni. Na ZŠ na Kopernikovej ulici sa nebude pravdepodobne vôbec vyučovať až do konca tohto týždňa. Škola avizuje nástup na vyučovanie od 8. februára. ZŠ sv. Jozefa je od dnes k dispozícii pre deti prvého stupňa, ktoré nemajú rodičia kam dať, zabezpečený je školský klub v dopoludňajších hodinách. Na stredu 3. februára zvolávajú deviatakov kvôli príprave na testovanie. V Hlohovci sa dnes o 16.30 hodine bude konať na pešej zóne Pochod za lepšie školstvo.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Erika Ďurčová
Diskusné fórum na túto tému zvoláva aj jediná štrajkujúca ZŠ v Piešťanoch na ulici M. R. Štefánika, kde sa dnes tiež neučí. Štrajk je avizovaný aj na stredu 3. februára.

Zatvorená zostáva naďalej i ZŠ J. Fándlyho v Seredi, no rodičia môžu priviesť deti prvého stupňa do klubu alebo na obedy.

V Trnave už majú zabezpečené vyučovanie všetky ZŠ. Štrajk naďalej podporujú tri školy, aj Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity a deväť materských škôl.

V Senici sa do štrajku od začiatku zapájajú tri zo štyroch ZŠ. Dnes začalo vyučovanie na ZŠ na Sadovej ulici, no iba na prvom stupni, na ZŠ na Komenského ulici sa začne učiť od stredy 3. februára a na ZŠ J. P. Tótha prišli do školy iba prváci a deviataci.

Štrajk učiteľov má v TTSK podporu aj na ZŠ v Gbeloch, Šaštíne Strážach, Leopoldove, v obciach Smolinské, Moravský sv. Ján, Borský sv. Jur, Smolenice, Veľké Kostoľany, Banka, Sokolovce, Leopoldov, Bojničky, Zavar, Šurovce, Cífer, Majcichov.

Podľa webovej stránky Iniciatívy slovenských učiteľov štrajk dnes o 9.40 hodine podporovalo 8745 pedagógov zo 691 škôl.

BRATISLAVSKÝ KRAJ


Väčšina škôl v Bratislavskom kraji vyučovanie zabezpečuje

Vo väčšine základných škôl v bratislavských mestských častiach (MsČ), ktorých učitelia zotrvávajú v štrajku, už obnovili vyučovanie, minimálne v obmedzenom režime. Niektoré školy však ostávajú naďalej úplne zatvorené.

V najväčšej mestskej časti Bratislavy v Petržalke je to ZŠ Pankúchova. "Z jedenástich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa do štrajku zapojilo celkovo deväť, okrem ZŠ Pankúchova však vyučovanie v týchto školách prebieha v obmedzenom režime," informovala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. V Karlovej Vsi zo štyroch základných škôl štrajkujú naďalej tri, pričom ani dnes sa nevyučuje v ZŠ Karloveská a ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici. "V Spojenej škole Tilgnerova zabezpečujú náhradný program pre najmenšie deti," doplnil karlovoveský hovorca Branislav Heldes. Zatvorená ostáva podľa webu ZŠ aj škola na Hargašovej ulici v bratislavskej Záhorskej Bystrici, kde učitelia, ktorí sa do štrajku nezapojili, zabezpečujú činnosť materskej školy.

Hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová pre TASR uviedla, že z deviatich základných škôl pod správou ich mestskej časti už obnovili vyučovanie aj v ZŠ Drieňová, kde je dnes zabezpečené vyučovanie pre žiakov prvého stupňa. Ostatné základné školy fungujú v bežnej prevádzke. V Starom Meste bude v obmedzenom režime prebiehať vyučovanie v ZŠ Mudroňova a Jelenia, taktiež v ZŠ Hlboká, Vazovova, Grosslingová a Dubová. "V riadnom režime ide ZŠ Škarniclova," informovala hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková. "Z ôsmich základných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti MsČ Bratislava – Nové Mesto, pokračuje v štrajku päť škôl, vyučovanie v nich prebieha v obmedzenom režime," informoval novomestský hovorca Marek Tettinger.

V bratislavskej Dúbravke sú v bežnej prevádzke všetky základné i materské školy s výnimkou ZŠ Sokolíkova, kde dnes obnovili vyučovanie v obmedzenom režime. Učia sa len žiaci 1. a 2. ročníka. Informuje o tom web mestskej časti.

Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti MsČ Rača sú oddnes v bežnej prevádzke bez štrajkujúcich pedagógov. "Výnimkou je ZŠ s MŠ J. A. Komenského, Hubeného 25, kde aj v nastávajúcom období každý deň štrajkuje jeden pedagogický zamestnanec. Napriek tomu aj táto škola funguje bez obmedzenia," informovala TASR hovorkyňa Rače Eva Miklánková. "Jediným dôvodom, pre ktorý sme sa rozhodli štrajk prerušiť, je naše morálne presvedčenie, že deti si zaslúžia po polročnej práci vysvedčenie. To neznamená, že sa vzdávame nádeje na výrazné zlepšenie situácie v školstve. Veríme, že aj keď sme neučili, dali sme žiakom lekciu o kriticky zmýšľajúcom človeku," informuje ZŠ Tbiliská v Rači, kde sa už v piatok (29.1.) vyučovalo bez obmedzení.

Z dvoch základných škôl mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves sa vyučuje podľa rozvrhu v ZŠ Ivana Bukovčana. V ZŠ Pavla Horova majú vyučovanie len žiaci 3., 4., 5. a 9. ročníka. Pre žiakov 1.-2. ročníka a 6.-8. ročníka je naďalej vyučovanie zrušené.

V ZŠ Rajčianska v bratislavskej Vrakuni ani dnes neprebieha vyučovanie. Škola prostredníctvom svojej webovej stránky ďakuje rodičom za pochopenie a prejavenú podporu. "Dnes by sme určite radšej stáli za katedrou a tešili sa spolu s našimi žiakmi z ich polročných úspechov či motivovali slabších do druhého polroku. No dnes tvoríme dejiny slovenského školstva," informuje škola.

V ZŠ Železničná vo Vrakuni funguje vyučovanie na 1. stupni v normálnom režime, podľa riadneho rozvrhu. Isté obmedzenie je však na 2. stupni, kde sa vyučuje podľa rozvrhu, ale len prvých päť hodín. Niektoré triedy sú tu aj spojené. V škole momentálne štrajkuje 13 učiteľov z celkového počtu 42.

"Pedagogickí pracovníci našej školy, ktorí sa zapojili do štrajku, sa rozhodli ukončiť ostrý štrajk 31. januára. Naďalej však zostávame v štrajkovej pohotovosti,"
informuje v liste rodičov cirkevná ZŠ s MŠ Jána Pavla II. v bratislavských Vajnoroch. Dnes tu vyučovanie prebieha podľa platného rozvrhu.

V Pezinku sa pre štrajk nevyučuje v jednej ZŠ, dve fungujú obmedzene

V meste Pezinok sa pre štrajk učiteľov stále nevyučuje v Základnej škole (ZŠ) Jána Kupeckého, ZŠ Fándlyho a ZŠ Na bielenisku fungujú v obmedzenom režime. Do štrajku je v týchto školách momentálne zapojených celkovo 84 pedagógov. Učitelia plánujú s ľuďmi, ktorí sú taktiež nespokojní so stavom v školstve, vytvoriť dnes o 16.00 h živú reťaz, ktorá bude začínať na Radničnom námestí v Pezinku.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
"Štrajk v týchto školách ešte pokračuje, aj keď sa to už trošku zmiernilo. V ZŠ Fándlyho je momentálne do štrajku zapojených 26 učiteľov, v ZŠ Na bielenisku 16 a v ZŠ J. Kupeckého 42," povedala pre TASR Viera Tóthová z pezinského školského úradu.

ZŠ J. Kupeckého na svojej webovej stránke ďakuje rodičom za prejavy podpory a pochopenie požiadaviek učiteľov, za ktoré v týchto dňoch bojujú. "Nejde nám len o platy, ale o vylepšenie celého vzdelávacieho systému. Vieme, že vám spôsobujeme nemalé problémy, o to viac si vašu podporu ceníme, ale musíme v našom boji vydržať," informuje škola rodičov. Od dnešného dňa škola ponúka pre rodičov od 06.00 do 17.00 h stráženie žiakov prvého stupňa, bez zabezpečenia stravy. Podľa Tóthovej je v škole momentálne 20 detí.

ZŠ Na bielenisku sa bude vyučovať od dnešného dňa do odvolania v obmedzenom režime. Vyučovanie prebieha na prvom stupni, kde sa učí štyri hodiny. Na druhom stupni vyučovanie nie je. "Výpisy známok budú žiakom druhého stupňa odovzdané po ukončení štrajku, v prvý deň nástupu do školy," informuje škola na svojom webe. Školský klub detí je v prevádzke do 16.00 h.

Vyučovanie na prvom stupni a žiakov piateho ročníka prebieha od dnešného dňa v ZŠ Fándlyho ďalej v nezmenenom režime, a to štyri vyučovacie hodiny. Školský klub detí je v prevádzke do 16.00 h.

"Ďakujeme vám za podporu, ktorú ste našej škole prejavili počas uplynulých dní. Chceme vás informovať, že sa nevzdávame a pokračujeme v podpore štrajku učiteľov v pohotovostnom režime. Budeme sa zapájať do podporných akcií," informuje Základná umelecká škola (ZUŠ) Eugena Suchoňa v Pezinku, ktorej pedagógovia sa do štrajku zapojili v stredu 27. januára. Vyučovanie v škole prebieha podľa rozvrhov s výnimkou troch pedagógov pokračujúcich v štrajku.

Vyučovanie bez obmedzení je v Základnej škole s materskou školou Orešie.

ŽILINSKÝ KRAJ


V Žiline zostali úplne zatvorené dve ZŠ

Dve základné školy (ZŠ) - Cirkevná základná škola (CZŠ) s materskou školou (MŠ) Dobrého pastiera a ZŠ Námestie mladosti Žilina zostali dnes v Žiline zatvorené v súvislosti so štrajkom učiteľov. Zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu zapojená do štrajku len ZŠ Námestie mladosti, ostatné školy sú v prevádzke.

V Martine sa podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej z deviatich škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta do štrajku momentálne zapojilo šesť škôl a štrajkuje aj jedna základná umelecká škola (ZUŠ). "V ZŠ Ul. J. Kronera je obmedzená prevádzka školy. Vyučuje sa v 8. a 9. ročníku a v 3.A i 1.B. Školský klub je otvorený pre žiakov, ktorí sa vyučujú a školská jedáleň je v prevádzke. V ZŠ s MŠ Ul. Gorkého je prerušené vyučovanie v ročníkoch 1.- 4., školská družina je zatvorená. V ročníkoch 5.– 9. sa riadne vyučuje, škôlka a jedáleň fungujú v normálnej prevádzke. V ZŠ A. Dubčeka a ZŠ Ul. A. Stodolu je v prevádzke školská jedáleň," dodala Kalmanová.

Zo stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa do štrajku zapájajú Gymnázium Hlinská v Žiline, Gymnázium Michala Miloslava Hodžu v Liptovskom Mikuláši, Spojená škola Scota Viatora v Ružomberku a Stredná odborná škola Hattalova v Námestove. Na všetkých školách sa vyučuje v bežnom režime, Gymnázium M. M. Hodžu má špecifický režim výučby, informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ


ZŠ a MŠ vo Zvolenskej Slatine dnes vstúpili do štrajku, zatvorené budú aj zajtra

Aj napriek tomu, že podľa údajov ministerstva školstva aj Iniciatívy školských učiteľov počet štrajkujúcich škôl klesá, sú aj také, ktoré do štrajku vstupujú. Od dnešného dňa napríklad touto formou protestuje Základná škola (ZŠ) s materskou školou (MŠ) T. Vansovej vo Zvolenskej Slatine.

"Od začiatku sme sa do štrajku nezapojili preto, že sme ešte realizovali jeden zaujímavý jazykový projekt so zahraničnými lektormi a nechceli sme prerušiť kontinuitu," povedala TASR zástupkyňa riaditeľky Mária Huliaková. Do štrajku sa však pedagógovia chceli zapojiť a už koncom minulého týždňa informovali rodičov prostredníctvom internetovej stránky a vývesiek, že štrajkovať budú práve dnes, po skončení polročných prázdnin. Základná škola má 21 učiteľov.

Ako pre TASR uviedla učiteľka Marcela Melicherčíková, dnes dopoludnia ostalo teda doma všetkých 233 žiakov základnej školy a keďže štrajk podporilo aj osem učiteliek materskej školy, doma je aj asi 80 predškolákov.

Učitelia vo Zvolenskej Slatine chcú okrem základnej požiadavky, ktorou je zvýšenie platov pedagógov najmä väčšiu pomoc od štátu pri vzdelávaní žiakov s poruchami správania a učenia a detí s mentálnym postihnutím, ktorých sú na škole desiatky. "Pomoc dvoch asistentov, ktorých sme tu mali, je nedostatočná," pripomenula zástupkyňa.

Podľa Melicherčíkovej všetky požiadavky dali dnes učitelia na papier a zaslali nielen iniciátorom štrajku, ale aj školským odborom a ministrovi školstva. Zároveň sa všetci dohodli, že v štrajku pokračujú aj zajtra. "Učitelia v stredu zasadnú znova a podľa situácie sa rozhodnú o postupe na ďalšie dni," uviedla Huliaková. Rodičia detí budú opäť informovaní prostredníctvom webovej stránky obce a školy, vývesiek i obecného rozhlasu.

KOŠICKÝ KRAJ


Na Spiši učitelia naďalej štrajkujú, školy však nie sú zatvorené

Aj po polročných prázdninách zotrvávajú niektoré základné a stredné školy na Spiši v štrajku. V mnohých školách sa vyučuje v obmedzenom režime, žiadna zo škôl však nie je zatvorená.

V Popradskom okrese štrajkujú tri základné školy (ZŠ). Najviac učiteľov do práce neprišlo v ZŠ s materskou školou (MŠ) v Spišskom Bystrom. "Škola funguje v obmedzenom režime, štrajkuje 14 učiteľov. Pedagógovia oznámili, že budú štrajkovať neobmedzene, takže neviem presne povedať, kedy sa vrátia," povedala pre TASR riaditeľka školy Daniela Vyšňová. V popradských školách sa situácia výrazne zmenila, vyučuje sa bez vážnejších problémov. Do štrajku je priamo v meste zapojených desať učiteľov.

Komplikovaná situácia je však v ZŠ s MŠ vo Vyšných Ružbachoch v okrese Stará Ľubovňa. "V škole sa dnes začalo vyučovanie. Na prvom stupni prebieha vyučovanie klasicky, na druhom stupni s upraveným rozvrhom, pretože päť učiteľov štrajkuje," informovala riaditeľka školy Valéria Pulščáková. V okrese Kežmarok sa dnes do štrajku nezapojila ani jedna škola.

V okrese Spišská Nová Ves je situácia podobná ako v Popradskom. V ZŠ na Hutníckej ulici zotrváva v štrajku deväť pedagógov. K nim sa pridali aj dvaja pedagógovia z Gymnázia na Školskej ulici a dnes do školy neprišli. Najviac štrajkujúcich učiteľov na Spiši je v Levočskom okrese. Najhoršia situácia je v Gymnáziu sv. Františka Assiského. "Sedemnásť učiteľov počas dnešného dňa štrajkuje. Výučba prebieha v obmedzenom režime. Aj napriek veľkému množstvu štrajkujúcich učiteľov vyučovanie dokážeme zabezpečiť," uviedla riaditeľka gymnázia Janka Hozová.

Počet štrajkujúcich učiteľov sa v Košiciach nezmenil

Do celoslovenského štrajku učiteľov sú k dnešnému dňu zapojené štyri školy. Ich počet sa oproti pondelku (1.2.) nezmenil. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa košickej radnice Linda Šnajdárová.

"V ZŠ Krosnianska 4 je z 56 pedagógov do štrajku zapojených 53, v Základnej škole Maurerova 22 štrajkuje 24 z 26 učiteľov, v Základnej škole Krosnianska 2 sa do štrajku zapojilo 16 pedagógov zo 47 a v Základnej škole Družicová sa zapojil jeden učiteľ z celkového počtu 46. Celkovo je v štrajku 94 učiteľov," uviedla Šnajdárová.

Centrum voľného času podľa jej slov poskytuje deťom program vo svojich elokovaných pracoviskách na ul. Charkovskej, Popradskej a Starozagorskej. Chcú tým pomôcť rodičom, ktorí ich nemajú kde nechať.

"V utorok 2. februára sa vyučuje na všetkých 63 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja," informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková a dodala že v desiatich školách je v štrajku 77 učiteľov. V piatok (29.1.) pred polročnými prázdninami ich bolo 185.

"V siedmich košických školách je do štrajku zapojených 52 pedagógov, v dvoch školách v Spišskej Novej Vsi piati a v jednej škole v Michalovciach 20 učitelia," uzavrela Bobriková.

Podľa stránky Iniciatívy učiteľov Slovenska bolo dnes k 15.56 h v štrajku 8448 učiteľov zo 658 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Všetkých učiteľov je približne 89.000.

TRENČIANSKY KRAJ


Pre štrajk dnes obmedzili vyučovanie v dvoch základných školách v meste

Informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

V obmedzenom režime sa od dnešného dňa vyučuje v Základnej škole (ZŠ) Hodžova. Ako informovalo vedenie školy na svojej webovej stránke, oddnes je prerušené školské vyučovanie pre žiakov 5. až 8. ročníka, žiaci na prvom stupni (1. – 4. ročník) a deviataci vyučovanie prerušené nemajú. Školský klub detí je v plnej prevádzke, do odvolania je zrušený bedmintonový a florbalový krúžok. "Výpis klasifikácie za prvý polrok dostanú žiaci v deň plnoorganizovaného vyučovania na celej škole," informuje webová stránka školy.

V ZŠ Bezručova majú oddnes pre štrajk voľno žiaci 1. až 3. ročníka a žiaci 5. a 6. ročníka. Žiaci 4., 7., 8. a 9. ročníka sa vyučujú v obmedzenom režime, v škole strávia štyri až päť vyučovacích hodín. V prevádzke nie je ani školský klub detí. Deti štvrtých ročníkov odchádzajú po vyučovaní a obede domov. Pre štrajk je dnes a v stredu (3.2.) úplne zatvorená materská škola Šmidkeho.

K štrajku sa pripojili pedagógovia z ďalších škôl v okrese Prievidza

Pedagógovia zo základných škôl (ZŠ) Energetikov, P. Dobšinského, Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Ladislava Stančeka v Prievidzi či ZŠ v Kanianke sa pripájajú k celoslovenskému neobmedzenému štrajku. Od minulého týždňa zotrvávajú v štrajku aj učitelia z Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského či Piaristickej spojenej školy F. Hanáka v Prievidzi.

Na ZŠ Energetikov v Prievidzi, ako informovala TASR jej riaditeľka Viera Dušičková, sa 3. a 4. februára k štrajku pripojí 24 z 35 pedagógov, 5. februára ich bude 25. Na škole bude preto vyučovanie prebiehať v obmedzenom režime, pričom 3. februára bude ZŠ otvorená pre žiakov prvého stupňa, ktorých rodičia ich nemajú kde nechať. Pre deti, ktoré prídu do školy, bude zabezpečená výchovná činnosť aj strava. Škola by mala v obmedzenom režime fungovať do 5. februára.

Vyučovanie dnes neprebiehalo na ZŠ P. Dobšinského v Prievidzi. Do štrajku sa tam podľa riaditeľky Jany Polakovičovej zapojilo dnes 70 percent pedagógov. V stredu 3. a vo štvrtok 4. februára ich bude 43 percent. V tieto dni bude vyučovanie prebiehať v obmedzenom režime, učiť sa budú žiaci prvého stupňa, a to štyri vyučovacie hodiny. Fungovať bude pre žiakov oboch stupňov aj jedáleň, od 11.30 h do 15.30 h aj školský klub pre deti, ktoré ho bežne navštevujú. V obmedzenom režime bude škola do 5. februára, v tento deň popoludní sa uskutoční aj športová akcia pre rodičov, kde s nimi chcú pedagógovia diskutovať aj o stave školstva.

Do školy 3. februára neprídu ani deti, ktoré navštevujú ZŠ v Kanianke (okres Prievidza), informuje o tom škola na svojej internetovej stránke. "Chceme podporiť úsilie o zmenu koncepcie školstva, ako aj celkového vnímania postavenia učiteľa v našej spoločnosti. Dovoľte nám poďakovať sa všetkým rodičom, ktorí štrajk učiteľov podporujú a prejavujú s nami solidaritu. Nesmierne si to vážime," uviedli zamestnanci školy na stránke. K štrajku sa pripojili aj zamestnanci ZUŠ v Prievidzi, dnes na škole preto prebieha vyučovanie v obmedzenom režime.

Naopak, v štrajku už nepokračujú pedagógovia z Gymnázia Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou.

Na základe údajov zverejnených na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sú v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) do štrajku zapojení pedagógovia z asi 57 škôl. Podľa ministerstva školstva vzdelávanie žiakom v kraji poskytuje dovedna 834 škôl, k dnešnému dňu zostali v TSK zatvorené bez riadneho vyučovania tri.

NITRIANSKY KRAJ


V štrajku zostalo v Šali osem učiteľov z prvého stupňa jednej základnej školy

Už počas uplynulého týždňa sa ustálila situácia na základných a materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa. K dnešnému dňu zostalo v štrajku osem učiteľov z prvého stupňa na Základnej škole J.C. Hronského, informovala riaditeľka školy Jarmila Husáriková. Voľno majú prváci, druháci, žiaci dvoch tretích a jednej štvrtej triedy. „Na ostatných základných školách sa učí podľa riadneho rozvrhu, v prevádzke sú aj školské družiny a školské jedálne,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kőrösi.

Väčšina z 1927 žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta si prevzala vysvedčenie v piatok 29. januára. Hodnotenie si doteraz neprevzala len časť žiakov na prvom stupni na Základnej škole J.C. Hronského.

Školy v Nových Zámkoch obnovili prevádzku

Všetkých sedem materských a štyri základné školy zo šiestich v Nových Zámkoch počas dnešného dňa fungovali v bežnej prevádzke. Od stredy 3. februára sa začne vyučovací proces aj na Základnej škole Hradná, vyučovanie bude zabezpečené podľa jednotlivých rozvrhov tried. „Nakoľko časť pedagogického kolektívu pokračuje v štrajku, vyučovanie sa končí piatou vyučovacou hodinou. Činnosť v záujmových krúžkoch je pozastavená, školský klub detí funguje,“ informuje vedenie školy. Polročné vysvedčenia si žiaci prevezmú v stredu 3. februára na poslednej vyučovacej hodine.

V štrajku tak od stredy (3.2.) zostáva len Základná škola G. Czuczora s vyučovacím jazykom maďarským. „V štrajku do piatka 5. februára pokračuje 14 členov učiteľského zboru,“ informovalo vedenie školy. Vzhľadom na blížiace sa skúšky však bude od 3. do 5. februára zabezpečená výučba maďarského jazyka a literatúry a matematiky pre žiakov 9. ročníka v rozsahu štyri vyučovacie hodiny denne. Žiaci piateho až ôsmeho ročníka sa zatiaľ učiť nebudú, na vyžiadanie zamestnaných rodičov detí škola zabezpečí dozor. „Ak sa štrajková situácia nezmení, výučba je pozastavená do 5. februára,“ uviedlo vedenie školy.

Do štrajku učiteľov sa v Nových Zámkoch zapojilo v pondelok 25. januára päť základných škôl a dve materské školy. Ako jediná sa nezapojila Základná škola G. Bethlena, jej vedenie však vyjadrilo podporu trom základným požiadavkám organizátorov štrajku. Materské školy začali v plnej prevádzke fungovať od stredy 27. januára. Štrajkový výbor na stretnutí s primátorom Otokarom Kleinom v stredu 27. januára informoval, že školy obnovia vyučovanie od utorka 2. februára.